Cu zâmbetul pe buze

Meşterul Manole, atunci şi acum

Bănuiesc ca ştiţi legenda. Iat-o pe scurt: Voda X a vrut sa construiască o biserică / mănăstire. A încredinţat lucrarea lui Manole şi echipei lui de meşteri, echipa, se pare, foarte renumita în vremea aceea.

Lucrarea a mers greu, foarte greu. Ce se construia peste zi, noaptea se dărâma. Din motive neştiute, Manole susţinea că e vorba de un blestem. Soluţia revelata constructorilor a fost să se zidească o persoană în peretele bisericii. Tragerea la sorţi, relativ complicată procedural, a dus la o decizie dureroasă pentru Manole: Persoana sacrificată a fost chiar soţia lui, Ana. Apoi, lucrurile au mers mai bine şi construcţia a fost terminata.

Legenda mai spune ca Vodă, vazând frumuseţea construcţiei s-a temut ca Manole si echipa lui vor face, pentru altcineva, o mănăstire mai frumoasă. Aşa ca a decis sa-i ucidă! Şi i-a lăsat pe acoperiş fără posibilitate de a coborî. Rând pe rând, meşterii au încercat să găsească soluţii pentru a coborî nevătămaţi. Au eşuat. Ultimul a fost chiar Manole, dar s-a prăbuşit şi el. Mănăstirea unde s-au întâmplat toate acestea este astăzi Mănăstirea Curtea de Argeş iar pe locul unde a murit Manole este acuma o fântână.

 

Şi acum să privim mai atent această legendă. Raportat la situaţia actuală. Avem o echipă de meşteri care au primit o lucrare importantă, de la însuşi domnul Ţării Româneşti. E uşor de presupus ca multe echipe de meşteri au dorit să pună mâna pe această lucrare, după cum e limpede că Vodă dorea să termine mănăstirea cât mai repede. Mi se pare evident că Manole a făcut multe promisiuni pentru a câştiga lucrarea. Promisiuni legate de calitatea lucrării şi de termenul de execuţie

Dar ceva s-a întâmplat. Construcţia nu avansa defel. Vodă, sau cei trimişi de el să inspecteze starea lucrărilor vedeau doar ziduri dărâmate. Iar când îl întrebau pe Manole ce se întâmplă, primeau răspuns că e vorba de un… blestem! Mda, convingătoare explicaţie, nu-i aşa?

Până la urmă lucrarea s-a finalizat. Cu mari întârzieri. Mai mult, echipa lui Manole a susţinut şi că efortul depus de ei a fost imens, ba chiar că Manole a trebuit să-şi sacrifice viaţa de familie pentru a termina lucrarea. Reacţia lui Vodă o ştim. Meşterii au fost pedepsiţi si lăsaţi pe acoperişul clădirii construite de ei.

Când aţi lucrat ultima dată cu o echipă de meşteri? Oare la început nu i-aţi auzit lăudându-se cu priceperea lor? Poate chiar criticând lucrarea făcută de cei dinainte lor? Nu v-aţi lovit apoi de întârzieri? Nu i-aţi auzit gasind motive care mai de care mai SF pentru aceste întârzieri? Asta în timp ce ei mai luaseră câteva lucrări în paralel? Nu i-aţi auzit, când în fine au terminat lucrarea, că merită mai mulţi bani, că a fost mult mai mult de lucru decât au crezut, ca nici n-au mai apucat să stea cu familia la cât au lucrat? V-au enervat???

E greu cu aceşti Manole din zilele noastre…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s