Filme

„Eternal sunshine of the spotless mind” – superb!

Categoric este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut în viaţa mea! Este un film superb! Poate ciudat, dar superb. Are conţinut, are profunzime, are sensibilitate. Fără să fiu rău, parcă nu ar fi american acest film! Pentru că dacă îi lipseşte ceva, este tocmai partea „comercială”, atât de prezentă în filmele americane.

Titlul e derutant. Lung şi greu de înţeles. Se pare că este un vers de Alexander Pope şi ar putea fi tradus cam aşa: „Seninătatea veşnică a cugetului nepătat”. Frumos. Şi ciudat.

Dar despre ce este vorba în acest excelent film?
Ei bine, este vorba despre relaţii. Despre dragoste. Şi despre oameni. Care oameni reuşesc adesea să strice tot ce au ei mai frumos şi mai bun. Pentru nimicuri, pentru orgolii, pentru că refuză să aibe încredere în ceilalţi oameni, pentru că ar vrea ca toţi din jur să aibe aceeaşi părere. Nimicuri. Nimicuri care ucid dragostea. Nimicuri care distrug tot ce avem mai frumos pe lumea aceasta.

El şi ea se întâlnesc. El şi ea se îndrăgostesc şi încep o relaţie. Viaţa lor împreună e plină de mici conflicte. Lui nu-i plac spontaneitatea şi superficialitatea ei. Ei nu-i plac apatia şi tăcerile lui. Micile conflicte se transformă în certuri dese. Relaţia se destramă, ei se separă. Dar nu-şi pot lua gândul unul de la celălalt.
Aici apare latura SF a filmului. O firma care poate şterge amintiri. Sfâşiaţi între dragostea ce încă este în ei şi incapacitatea de a se mai suporta, cei doi decid să-l şteargă pe celălalt din amintirile lor. Zis şi făcut. Un tratament de o noapte şi cei doi nu-şi mai amintesc nimic unul despre celălalt…

Final?
Nu. Pentru că filmul vrea să ştim că nu există pe lumea asta ceva mai frumos şi mai puternic decât dragostea. Într-o zi, cei doi nu mai pleacă spre lucru. Ci amândoi se duc spre acelaşi loc, un loc pe care niciunul nu-l mai ţine minte. Şi se întâlnesc. Şi se plac. Şi vor să înceapă o relaţie!
Punct în care fiecare primeşte caseta cu consultaţia ce au avut-o la firma de şters amintiri. Şi îşi dau seama că au mai fost odată împreună. Şi că s-au certat. Şi că au ajuns să nu se mai suporte.
Ce să facă ei acum? S-o ia de la capăt şi să ajungă în acelaşi punct??? Are rost?

Da, ei decid să încerce din nou! Da, pentru că acuma ei ştiu că viaţa e plină de nimicuri. De nimicuri care despart. De nimicuri care sfâşie dragostea. Şi, mai ales, ştiu că se iubesc!
Vor şti ei în a doua încercare să treacă peste aceste nimicuri şi să-şi apere dragostea? Filmul nu răspunde la asta.

E un film superb. Care ne pune în faţă o oglindă şi ne întreabă: Omule, tu nu vezi că dragostea e cel mai important lucru în viaţa ta? De ce laşi să fie distrusă dragostea? Şi pentru ce? Ce merită să faci aşa ceva? Şi nu, firme de şters amintiri nu există, amintirile a ceea ce faceţi vor rămâne în voi. Şi nu veţi avea o a doua şansă…

Mergeţi şi vedeţi acest film. Şi aduceţi-vă aminte de el la fiecare ceartă cu cel iubit / cea iubită. Chiar merită cearta???

Filmul este excelent completat de prestaţia excelentă a lui Jim Carrey (care demonstrează că e un actor complet) şi Kate Winslet. Mai sunt şi alte idei / scene interesante în acest film, dar nu vreau să diluez esenţialul. Nu rataţi acest film!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s