Maşini

Suzuki sub umbrela VW?

Grupul VAG (ştiţi voi, grupul ăla mare care cuprinde VW, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Seat, Skoda etc) a cumparat 19,99% din producătorul japonez Suzuki.

Ştirea mi se pare de un mare impact pentru domeniul auto. VW&co au deja o poziţie extrem de solidă pe piaţă. Oferă produse excelente atât în zona „generalistă” (unde VW domină de ceva vreme toate topurile de vânzări), dar şi în nişele premium (Audi), lux (Bentley), supersport (Lambo) şi exclusiviste (Bugatti).
Doar poziţionarea mărcilor Seat şi Skoda nu este (încă) o reuşită.

Ei bine, VW îşi doreşte o nouă „perlă la coroană”.
Dar de ce Suzuki?
Ei bine, pentru că Suzuki este şi disponibilă şi interesantă.
Disponibilă, pentru că tehnologic a rămas puţin în urma trend-ului actual, neavînd capacitatea de a intra pe zona hibridelor. Şi asta e un minus important pentru o marcă ce obţine grosul vânzărilor în SUA şi Japonia, adică unde tehnologia verde e la tot mai mare căutare. Suzuki chiar are nevoie de un partener puternic!
Interesantă, pentru că Suzuki pare să dispună de poate cea mai performantă structură de cost în lumea auto. Plus o experienţă importantă la maşini mici şi la SUV-uri mici şi medii. Uitaţi-vă la produsele lor Swift şi SX4. Sunt maşini foarte bune la preţuri extrem de joase! Atât de joase încât mă întreb cum va reuşi Dacia să poziţioneze Duster faţă de SX4.
Suzuki produce puţin, dar bine şi ieftin!
Şi asta e extrem, extrem de atractiv pentru VW.

Dacă grupul VAG va reuşi să preia Suzuki şi astfel să-şi îmbunătăţească structura de cost… ei bine, doamnelor şi domnilor, vă pot spune de pe acum care va fi grupul care va domina (de departe!) industria auto în următorii 10 ani (pe puţin)!
Această achiziţie va pune o presiune foarte mare pe ceilalţi producători. Ceea ce ar putea duce la nişte rezultate interesante pentru noi, clienţii. Vivat concurenţa!

Spun „dacă” despre această achiziţie pentru că, deşi 19,99% e mult, avem şi o declaraţie extrem de … japoneză a lui Osamu Suzuki, preşedintele companiei nipone: „Suzuki nu va deveni a 12-a marcă în grupul VW. Nu vreau să vină alţii şi să-mi dea mie indicaţii.” Clar, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s