Gânduri despre lume

Unica soluţie – încă o revoluţie! A spiritului civic…

Au trecut deja 20 de ani de la schimbarea de regim politic din 1989. Şi încă mai sunt vorbe de genul „nu s-a schimbat nimic”, „e chiar mai rău ca înainte”, „tot comuniştii ne conduc şi acuma” etc.
Deci? S-a schimbat ceva în aceşti 20 de ani?
Aici cred că nu există dubii. Aruncaţi o privire pe stradă, pe şosea, în magazine. Deschideţi televizorul sau radioul. Uitaţi-vă la propriul paşaport. Ei? Schimbarea există. Şi e mare.

Şi atunci? De unde provin dubiile? De ce multe persoane au senzaţia că nimic nu s-a schimbat? De unde această dezamăgire? Dezamăgirile provin de la aşteptările neîmplinite. Care sunt ele?

Care a fost cea mai importantă aşteptare neîmplinită a Revoluţiei din 1989???

Atunci, în acea iarnă 1989, eram toţi împreună şi ne doream să fie bine. Toţi doream asta. Să fie bine. Da, libertatea de a călatori, de a avea maşini străine, de a face cumpărături în magazine „ca dincolo”, de a avea telviziuni cu programe întreaga zi… toate astea erau parte din acel atât de dorit „BINE”.
Dar ceva încă ne lipseşte. Ceva important, pentru că altfel n-am târî după noi dezamăgirea asta.

Ne lipseşte societatea. Societatea civică. Ne lipseşte acea legătură intre noi care ne dă forţă, care ne dă putere, care ne dă siguranţă!

Trăim într-o dezamăgire plină de fatalism şi blazare. Nu mergem la vot că „şi aşa votul nostru nu contează”, că „oricum toţi fură”, privim în gol cu gândul că „oricum tot securiştii ne conduc, n-avem ce face”, ba chiar ne consolăm cu ideea că „oricum francmasonii de conduc, aşa-i peste tot”…
Trist…

Am schimbat cizma comunistă care ne apăsa din exterior cu o cizmă care nici nu ştim a cui este dar care ne apasă creierele şi sufletele.

De ce?
De ce nu credem că suntem liberi?
De ce suntem dezbinaţi?
De ce nu îndrăznim să credem că putem face ceva? Că putem schimba lucrurile ca să fie aşa cum vrem? Aşa cum am vrut împreună acum 20 de ani?
Împreună…

În 1989 societatea civică românească nu exista. Pentru că eram dezbinaţi. De teama că oricând cel de lângă noi ne poate turna la securitate.

Azi, în anul de graţie 2010 societatea civică românească nu există. Pentru că suntem dezbinaţi. De teamă că preocupîndu-ne de alţii vom pierde şansa de a avea grijă de noi. De teamă că noi vom lupta şi alţii vor profita. Dar nu asta s-a întâmplat???
Aşa e. Din păcate. Vedem că toate organizaţile civice apărute după 1989, liderii lor, au migrat destul de rapid spre puterea politică. Vedem o intelectualitate preocupată de partizanat politic. Vedem că nu suntem egali în faţa justiţiei sau a poliţiei sau a funcţionarilor publici sau a medicilor sau…
Vedem că suntem singuri…

Singura soluţie ca spiritul civic românesc să iasă din această stare de paralizie este… o revoluţie!
O revoluţie a spiritului civic.
Pentru că astăzi asistăm la o oprimare a acestui spirit. În şcoli, în profesie, în politică, în mass-media. Peste tot.
Când va avea loc această revoluţie şi unde va începe ea?
Nu ştiu. Dar ştiu că nu va mai dura mult. Pentru că oprimarea e deja foarte mare. Pentru că suntem tot mai mulţi care suferim. Va începe. Şi primele revolte vor apare acolo unde oprimarea acestui spirit e cea mai mare. Căutaţi zonele unde există o solidă majoritate politică. Acolo spiritul civic e cel mai oprimat. Acolo vor fi primele „lupte”. Ca în Braşovul muncitoresc din regimul aşa-zis „al muncitorilor”…

Mi-e dor de un moment pe care nu l-am trăit încă: o societate românească puternică, unită şi creatoare de democraţie!

5 gânduri despre „Unica soluţie – încă o revoluţie! A spiritului civic…

 1. Stimate domnule Meissner,
  Cred ca starea societatii romanesti este dintre cele mai deplorabile iar multi dintre noi constientizeaza acest fapt de ceva timp.
  Punctele slabe, in mare parte le cunoastem. De asemenea cunoastem si o parte din solutii.
  Cred ca ceea ce ramane de facut este sa detaliem analiza problemelor, sa incercam sa gasim solutii iar partea cea mai grea – implementarea solutiilor.
  Trebuie sa gasim curajul sa trecem de faza constatarilor si lamentarilor si sa incepem sa construim tara asta, pornind de la nivelul individual, apoi de grup si de natiune. « Prin noi insine » ar fi un motto de actualitate.
  Altfel vom fi condamnati in continuare la ceea ce am « gustat » in ultimii 20 de ani. Este ca si povestea drobului de sare.
  In acest moment romanii au devenit prea pretentiosi pentru a trai, a-si petrece concediile sau a face cumparaturi in tara pe care, cu regret spun, o merita si pleaca in strainatate.
  Aceeasi oameni, plini de ifose, vorbesc despre realizarile « nemtilor » si ca ei cumpara doar produse « de firma » si de preferinta « nemtesc » nu prostiile romanesti – la producerea carora chiar unii dintre acesti romani contribuie de fapt! Pe scurt, ei nu mai suporta rezultatul bataii de joc pe care tot ei o creeaza, prin incompetenta, indolenta si nesimtire !
  Aceeasi romani, ce-si petrec concediile in Austria, Spania, Franta sau in zone exotice, odata intorsi in tara nu le mai ajungi cu prajina la nas iar destul de des se comporta ca ultimii salbatici, ca vezi Doamne, oricum e bataie de joc in tara asta ! Ceea ce este reprobabil, este ca unii compatrioti de-ai nostri, mai mult sau mai putin « manelizati », se comporta la fel de urat si in tarile unde merg. Am constatat-o de mai multe ori, pe unde am avut ocazia sa umblu si eu.
  Intotdeauna tara e de vina, nu fiecare din noi, in parte! « Asta-i Romania, ce sa-i faci ! » Cat timp vom continua cu aceasta atitudine, vom merita noroiul in care ne zbatem!
  Sper ca in 2010 sa incepem sa punem lucrurile in miscare, intr-o forma sau alta, pentru ca lucrurile se agraveaza pe zi ce trece!

  Distinse salutari,
  Marius Z.

  1. Da, sunt întru totul de acord cu cuvântul „deplorabil” pentru a descrie societatea civilă românească.
   În ceea ce priveşte perspectivele de amelirare sau de acţiune în 2010 sunt cam sceptic. Pastrînd paralela cu Revoluţia din 1989, se pare că poporul român e capabil de foarte multă răbdare în a îndura opresiuni.
   Dar da, mă aştept ca 2010 să fie anul naşterii primelor organizaţii civice reale (nu a celor care doar încearcă să obţină avantaje).
   Şi mă mai aştept ca la aceste organizaţii să adere o nouă generaţie de intelectuali. Intelectuali adevăraţi, preocupaţi de societatea în care trăiesc şi care nu au ca unic scop să demonstreze că sunt mai buni decât „ceilalţi”.
   Aştept deci un 2010 ca o primăvară civică!

 2. vise dragul meu, vise…..
  mai devreme sau mai tarziu toti cei ce incearca ceva in sensul celor scrise de tine vor sfarsi ori cumparati de politic, ori santajati ori ca prea multi , ca din ce in ce mai multi scarbiti pana la repulsia cuvantului romania…
  watch me!!!!

  1. cip, my friend… optimist ca întotdeauna 🙂

   O revoluţie a spiritului civic este, ai dreptate, mai greu să se producă. Pentru că ispita puterii dar şi a renunţării la luptă e mare.

   Dar o astfel de revoluţie e şi greu de înăbuşit. Pentru că nu ştii de unde începe şi cum se răspândeşte. Ca să fac o paralelă cu una din marotele zilelor noastre, spiritul civic e ca un virus. Dacă îşi găseşte câteva gazde rezistente dă uşor în… pandemie. Şi vaccin nu există. Din fericire 🙂

 3. Inca o revolutie , dar cum ar fi dupa? Daca tot asa ,atunci nu are rost, dar asta nu stim pana nu facem , deci o sa il facem , prea multi sufera ,se chinuie. se straduiesc sa isi faca un viitor sau sa le faca un viitor copiilor lor, dar cum , cand nici nu ni se da sansa sa traimi la un nivel care la alti se numeste banal si la noi sa-r numi de „lux”. E ceva…..ce nici nu se poate exprima in cuvinte . Parerea mea e ca se va intampla ceva „major” IN CURAND, dar oare va rezolva ceva ? „Wishfull tninking” sper foarte mult ca da….

  P.S. Trebuie neaparat sa imi fac rost de o pusca cu luneta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s