Fotbal

Mutu – drama unui talent şi falimentul tupeului

Fotbalistul român Adrian Mutu a fost găsit dopat la 2 meciuri din campionatul italian. Fiind vorba de o recidivă (vă amintiţi suspendarea sa din perioada Chelsea?), este probabil ca Mutu să fie suspendat pe 3 ani de zile. Ar fi vorba, fără îndoială, de finalul carierei sale de fotbalist.

Adrian Mutu a fost şi este un fotbalist deosebit de talentat şi valoros. Probabil cel mai talentat de la Hagi încoace. Dacă va fi suspendat pentru 3 ani, Mutu va acumula 4 ani „lipsă” în cariera lui. 4 ani pierduţi înseamnă enorm într-o carieră de fotbalist, care şi aşa ţine maxim 10 – 15 ani. Altfel spus, Adrian Mutu este în pericol să ajungă la o pierdere de 30% din cariera sa. O adevărată dramă!

Dar cum s-a ajuns aici? Cum a ajuns Adrian Mutu să dea cu piciorul (ah! ce „fotbalistic”) la 30% din cariera sa? Pentru că n-are rost să ascundem adevărul: Adrian Mutu este singurul responsabil pentru tot ce i s-a întâmplat!

Acum puţină vreme, într-o discuţie televizată între Mutu şi naşul său Gheară, fotbalistul spunea (citez aproximativ): „Hai, naşule, doar mă ştii ca aşa sunt eu, tupeist”.
Şi atunci am înţeles.
Din mândria cu care spusese că „sunt tupeist”.
Mi-am adus atunci aminte de atâtea şi atâtea ocazii când tupeul este lăudat. „Dacă n-ai tupeu, te calcă ceilalţi în picioare”, „În ziua de azi numai cu tupeu te poţi descurca” etc.
Iar în fotbal e şi mai şi! Vă sună familiar expresia „tupeu de atacant”?

Ei bine, Adrian Mutu a crescut cu ideea că tupeul e ceva pozitiv. Ceva necesar. Ceva obligatoriu. În viaţă şi cu atât mai mult în fotbal.
Adrian Mutu a ajuns să considere obligatoriu să aibe o atitudine tupeistă. Să considere că e obligatoriu să facă lucruri interzise, pentru a demonstra tupeu!
Şi le-a făcut.
Şi da, mulţi l-au admirat! „Ai văzut ce a făcut Mutu? Ce tupeu! De adevărat atacant!”. Iar Mutu a continuat. A continuat să fie tupeist şi să se mândrească pe chestia asta.

Tupeul lui Mutu, atât de admirat de mulţi oameni, i-a distrus 30% din carieră. Din cariera unui talent foarte mare. Şi e posibil să-i distrugă şi din viaţă. Pentru că Mutu nu va renunţa uşor la tupeul lui care i-a devenit atât de drag.

Să nu creadă cineva că „Mutu a avut ghinion”.
Tupeul nu este o calitate. În nicio situaţie. Da, poate să aducă succes. Pe termen scurt. Da, poate să atragă admiraţie. Pe termen scurt.
Pe termen lung, tupeul e falimentar.

Mutu a pierdut 30% din cariera. Ca să nu mai vorbesc de milioanele de dolari pe care trebuie să le plătească la Chelsea.
E cineva curios de asemenea pierderi în cariera / viaţa sa? Dacă da, alegeţi cu încredere tupeul…

Reclame

2 gânduri despre „Mutu – drama unui talent şi falimentul tupeului

  1. Asa este….Mutu nu a avut ghinion,ci si-a facut-o cu mana lui.O zicala lumeasca zice ca „Mandria si Prostia se plateste” si asa si este….Mutu v-a plati pentru „tupeul” sau

    1. Aşa e, Mutu a plătit şi va continua să plătească pentru faptele lui. Dacă va învăţa sau nu din ce i se întâmplă nu ştiu. Dar e bine ca noi toţi să ştim învăţa (şi) din greşelile altora…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s