Politică

„Prima casă” – ediţia 2

Luna aceasta ar trebui să se publice modificările pentru 2010 ale programului „Prima Casă”. Reamintesc că în 2009, persoanele care nu deţineau o proprietate imobiliară aveau dreptul să achiziţioneze una prin creditare garantată de stat. De asemenea, creditările pentru acest program erau mai favorabile decât celelalte împrumuturi, dobânda ridicîndu-se undeva la EURIBOR (3 luni) + 4 puncte procentuale.
Ca rezultate în 2009, s-au acordat circa 12.000 de credite prin acest program. Sub 30% au fost utilizate pentru achiziţia de locuinţe noi (construite după 2008). Principalele critici aduse acestui program au fost:
– impact scăzut (prea puţine contracte)
– procentul mic de locuinţe noi cumpărate prin program
– creşterea artificială a preţurilor la apartamentele vechi
Programul pe 2010 doreşte să „repare” aceste puncte, principala presiune fiind pentru „încurajarea” achiziţionării de construcţii noi.

Din start aş vrea să spun ca acest program a fost o idee excelentă, de departe cea mai bună realizare a guvernului Boc. Pentru că a răspuns unei probleme sociale stringente: tinerii care nu au posibilitatea să-şi cumpere o locuinţă.

Iar rezultatele pe 2009 au confirmat că acest program şi-a atins ţinta:
Faptul că s-au încheiat doar 12.000 de contracte arată că avantajele acestui program nu sunt suficient de mari pentru un ajutor „de masă”.
Faptul că majoritatea achiziţiilor au fost apartamente vechi e explicabil din diferenţa de preţ faţă de cele noi şi arată limpede că beneficiarii programului au fost tinerii. Tineri pentru care diferenţa de preţ contează mai mult decât cea de calitate.
Iar faptul că preţul la apartamentele vechi a crescut ca urmare a acestui program e doar parţial adevărat: E greu de spus care erau preţurile la apartamente înainte de acest program pentru că, pur şi simplu, nimic nu se mai vindea / cumpăra.

Şi atunci, de ce s-ar schimba un program care a fost un succes?
Păi ar fi 2 motive posibile:
1.) Programul să fie îmbunătăţit dar să rămână în scopul său iniţial
2.) Programul să fie deturnat către alte scopuri din interese economice şi politice

1.) Programul poate fi îmbunătăţit doar în două moduri: să se ofere tinerilor credite mai ieftine + apartamente mai ieftine. Deci renegocierea contractelor cu băncile (reducerea dobânzilor şi a comisioanelor) şi combinarea programului „Prima Casă” cu programe de construire de locuinţe sociale (gen ANL).
Ce e curios e că în vestul Europei există mult mai multe apartamente de dimensiuni mici decât în România. Om fi noi mai bogaţi decât ei sau de fapt asistăm la o neglijare totală a problemelor sociale pentru că din astea nu se pot da „tunuri”?

2.) Programul poate fi deturnat uşor: se măreşte suma garantată şi se pun condiţii pentru a stimula achiziţia de locuinţe nou construite. Astfel, se servesc interesele marilor dezvoltatori imobiliari care au construit apartamente „de lux” şi-au adăugat marje imense şi, vai!, nu reuşesc să le vândă. În acest caz, cumpărătorii nu vor fi cei cu probleme sociale ci cei din afaceri de închirieri (vor cumpăra prin intermediari). Practic, în acest caz, numărul cazurilor sociale rezolvate va tinde spre zero…

Ce se va întâmpla?
Vom vedea în curând.
Pronosticul meu este că vom asista la (încă) o soluţie de compromis, tipică „politichiei” româneşti: o combinaţie a celor 2 variante de mai sus.
Ceva de genul: mărirea plafonului de garantare pentru a ajuta şi pe dezvoltatorii imobiliari să-şi scoată profitul ăla mare şi din care se poate „cotiza” dar evitarea măsurilor prea evidente de descurajare a achiziţionării apartamentelor vechi.

Una peste alta, mă aştept la erodarea ideii iniţiale a programului „Prima Casă”. Adevărul e că a fost o idee prea bună şi nobilă pentru a ţine prea mult…

Reclame

7 gânduri despre „„Prima casă” – ediţia 2

 1. Buna ziua, domnule Meissner!

  Ma numesc Sorin Iftimi si mai intereseaza istoria familiei Meissner din sec. XIX. Mai exact Joseph Meissner si Medeline Caroline Meissner. Faceti parte din aceasta familie?
  Am gasit o carte despre familia Meissner, de Eduard Bogdan, dar inca nu am ajuns la ea. Poate maine…
  Oricum, m-ar interesa daca familia mai pastreaza astfel de amintiri.
  V-as fi recunoscator daca as primi un raspuns
  si bucuros daca am nimerit acolo unde trebuie…
  Toate cele bune!

  1. Bună ziua,

   trebuie să recunosc, cu ruşine, că nu stăpânesc prea bine arborele genealogic al familiei mele. Altfel spus, cunosc doar familia bunicului meu, Iuliu Meissner şi, din povestirile surorilor lui am înţeles ca tatăl său (străbunicul meu) a sosit pe plaiurile Banatului de la Viena.
   Din copilărie îmi amintesc despre o carte despre Constantin Meissner, parcă profesor în Iaşi, asta e cartea la care faceţi referire? Mai ţin minte că nu era rudă cu noi, dl Constantin Meissner.

 2. Buna seara,
  Am gasit cartea despre care vorbeam ieri: Bogdan Eduard, destinul familiei Meissner (Cluj, 2007). Din pacate, nu e o carte de istorie, lucrurile fiind prezentate amestecat.
  In ea este vorba despre urmasii unui Frantz Meissner, venit din Polonia la 1863, care a fost casatorit cu o fiica a unui Petrusinschi din Radauti, seful hergheliei imparatesti de aici. Descendentii se impletesc cu cei ai unui medic italian, Dr Joseph Gallo, venit in Moldova pe la 1843, fiind adus de Mihail Sturdza. Acesta a profesat la Tg. neamt si Dorohoi. Familia a dat mai personalitati: generali, ministri, academicieni etc. Acad. Constantin Meissner, intemeietorul pedagogiei romanesti, este din aceasta ramura. Rxista vreo doua volume care i-au fost dedicate, ca Omagiu, dar care nu aduc detalii biografice.
  Pe mine ma interesau membri familiilor Meisner si Gallo de la jumatatea secolului XIX pentru a identifica niste portrete pictate…
  Daca intamplator mai aflati din familie cate ceva, va rog sa imi transmiteti. Aveti adresa mea de mail? Era sa nu mai gasesc blogul astazi…

  1. Buna ziua D-le Iftimi,

   Din intamplare am dat peste acest blog si am vazut ca sunteti interesat de familia Meisner. Eu sunt o descendenta a acelei familii despre care vorbeste Bogdan in carte. Ce portrete doriti sa identificati? Poate va pot ajuta…

 3. Bună ziua d-le Meissner,As fi interesată de Fam. Meissner care a locuit în Brașov pe str.Apolonia Hischer Nr 18.în perioada 1932_1952 mai exact despre de.Meissner Mauritiu și soția să Maria(ns.Heller).Dorim un Nr de contact sau un e-mail al descendenților,urmașilor pt a cumpăra de la aceștia un ap. De la adresa de mai sus.Mulțumesc anticipat.Nr meu de telefon este:0745045545.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s