Maşini

Se închide Hummer – aşa, şi?

În căutarea rentabilităţii pierdute, fostul gigant auto General Motors a decis închiderea producţiei pentru marca Hummer. Asta în contextul în care vânzarea Hummer către o companie chinezească avînd un nume pompos (Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co) a căzut.

Închiderea Hummer nu este prima acţiune de acest gen a General Motors. Compania americană, într-un proces similar cu broasca din poveste, a înghiţit mărci după mărci şi fabrici după fabrici. A ajuns sa producă peste 10 milioane de automobile anual.
Problema a fost că majoritatea acestor automobile erau ca şi compania. Mari şi umflate. Mari ca dimensiuni şi umflate pe dinafară dar cu tehnologie veche pe dinăuntru. Da, ca broasca noastră umflată cât un bou.

Tot ca în poveste, şi broasca GM a explodat. Adică a intrat în faliment. Iar acum încearcă să reintre în … realitate. Vânzînd sau renunţînd la părţile prea „umflate” din portofoliu.

Hummer n-a fost niciodată o maşină în adevăratul sens al cuvântului. Doar o namilă mare consumatoare de combustibil, primitivă tehnologic dar cu nişte calităţi bune de… circulaţie prin deşert. Asta pentru că provenea dintr-un vehicul militar utilizat (şi) în războiul din Golf. Foarte atractiv, nu?

Hummer a atras 2 tipuri de clienţi: americani nostalgici după armata lor cea pacificatoare şi fiţoşi din Europa de Est, Rusia şi Asia.
Problema a fost că americanii, fie ei şi foarte naţionalişti, au început să dea înapoi odată cu criza şi intrarea la modă a ecologiei. Iar consumul de peste 30 de litri de benzină pe 100 km i-a făcut să renunţe. Ceilalţi, mai ales europenii, au constatat cu surprindere, că maşinuţa asta, deşi atrage priviri, nu încape nici în garaj, nici în parcări şi nici măcar pe şosele.

Şi Hummer a ajuns să piardă puţinii clienţi. Şi bani. Aşa că „broasca” GM a decis să se scape de această marcă.

Plânge cineva după Hummer?
Nu cred.
Hummer n-a fost o maşină. Doar un exemplu că în orice industrie apar şi rateuri. Iar faptul că singura şansă de salvare a mărcii a fost compania aia din China cu nume de mâncare de pui e elocvent.

Să spunem adio lui Hummer?
Dar… ce e Hummer???

Reclame

5 gânduri despre „Se închide Hummer – aşa, şi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s