Fotbal

Fotbalul britanic – spre un fotbal de X-Men?

Stoke – Arsenal … un meci din campionatul Angliei. Un meci obişnuit la prima vedere. Dar nu! Este meciul în care Ramsey (Arsenal), un tânăr galez de 19 ani îşi rupe piciorul. De fapt, piciorul îi este practic rupt în două în urma unei intrări brutale a unui adversar al cărui nume nu are importanţă.

Când am citit ştirea si mai apoi am văzut filmarea, m-am îngrozit. Terifiant!

Apoi, am început să mă întreb de ce se intâmplă lucrurile astea. Apoi, dacă nu cumva în Anglia sunt cele mai multe cazuri în ultima vreme. Pentru că doar Arsenal are 3 jucători grav accidentaţi în ultimii ani. Mult, prea mult pentru un joc. Fie el şi „bărbătesc”.

Cred că e o legătură aici. La toţi ne place fotbalul britanic. Pentru faptul că acolo pare să se joace alt fotbal. Cu implicare totală. Fizică si psihică.
Dar, am impresia că s-a ajuns prea departe…

Fotbaliştii de azi sunt super puternici fizic. Cred că Pele s-ar face de râs în fotbalul britanic de azi. Ce să mai spun de Garrincha… bietul de el ar fi „ras” rapid. Viteza în care se joacă acum face ca meciurile de la CM Mexic 1970 să pară un fel de plimbare pe teren!

Ei bine, cred că psihic şi mental, fotbaliştii n-au evoluat prea mult de la alde Pele încoace. Doar fizic. Şi jocul de angajament total din Anglia pune în evidenţă această diferenţă. Iar rezultatul se vede: intrări atât de dure încât oasele adversarului sunt de-a dreptul spulberate! Ei (fotbaliştii) nu mai reuşesc să se controleze la viteza şi concentrarea cerute într-un meci de fotbal din Anglia de azi. Si trosc! End game! Oase frânte, cariere distruse.
Lacrimile de apoi nu ajută la nimic (fotbalistul care i-a rupt piciorul lui Ramsey a început să plângă după ce a realizat ce a făcut). Da, lacrimile alea arată că nu este intenţie în intrările alea criminale.
Dar, din păcate, nu există nici control…

Am putea spune că nu ne interesează ce se întâmplă pe „insulă”. Dar cred că fotbalul britanic de azi arată direcţia de dezvoltare a fotbalului în general. Nu degeaba echipele lor domină Europa. Fotbalul englez e un fel de „preview” a viitorului fotbalului pe plan mondial.

Fotbalul de azi îmi pare ca a intrat intr-o era periculoasă. Periculoasă prin această discrepanţă enormă intre capacităţile fizice şi cele psihice ale fotbaliştilor.
Eră din care nu ştiu cum se poate ieşi, pentru că presiunea de a învinge este deja foarte mare şi continuă să crească.
Cine ştie? Poate se inventează oasele care nu se rup defel. Fotbalul Wolverine. Fotbalul X-Men!

Sau, mai simplu, poate ar fi momentul să se interzică mai mult de 6 jocuri oficiale pe lună pentru un fotbalist? Pentru că la ora actuală li se cere prea mult!

Reclame

2 gânduri despre „Fotbalul britanic – spre un fotbal de X-Men?

 1. E mai „condimentat” asa. Se obtine un mix fotbal – lupte de gladiatori – ce pachet exploziv poate fi, stim cu totii.
  Macar unii sunt bine platiti ca sa-si asume astfel de riscuri si nu au nevoie nici de o facultate ca sa ajunga la de x100 de ori salarul unui doctorand in stiinte. Poate ar fi nevoie de difuzarea de clipuri publicitare cu „protejeaza-te” inaintea fiecarui meci. Nu de alta, dar la actualele jocurile olimpice, dupa atatea victime, s-au batut recordurile la protejarea doar a unei anumite parti a corpului!
  In plus, la noi in tara te poti alege cu un picior rupt si doar mergand pe un trotuar ce s-a prabusit peste noapte din cauza calitatii deosebite a lucrarilor prestate de „asfaltangii”. De banii de spitalizare sau despagubiri, prefer sa nu comentez.

  Iar apoi , daca ne gandim cati bani primesc militarii nostri din Afganistan, unii cu ani buni de academie militara (nu „scoala de balet”), ca sa faca zilnic slalom printre minele, pachetele capcana, gloantele, proiectilele de aruncator si uneori, la confuzie, si focul camarazilor, cred ca orice comparatie e inutila! Imi este groaza sa ma gandesc prin ce trec familiile acelor militari romani!

  Inchei cu un mesaj specific : „Hai ca se poate!”

  A+
  Marius Z.

 2. Mda, lumea asta e un loc extrem de periculos. Dar asta nu schimbă direcţia greşită în care se îndreaptă un fotbal aflat tot mai mult sub presiuni comerciale.
  Şi mai ceva… dacă fotbalul mondial chiar va evolua în direcţia asta, mă mai tem şi de aplicarea lui originală la noi: adică la noi va fi rupere de oase şi pe bani puţini 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s