Gânduri despre lume

„Efectul AVATAR”

Acum 2 zile s-au acordat Oscarurile. Filmul „Avatar”, noul deţinător al recordului de încasări nu a câştigat niciun premiu important.
Nu comentez aici alegerea pentru premiul de „cel mai bun film”, o alegere care arată slaba calitate a filmelor participante la această ediţie de Oscar. Ci revin la Avatar.
Aşa cum am scris în comentariul la film, Avatar nu e o realizare artistică deosebită a artei cinematografice. Dar este actul de naştere al cinematografiei 3D.
Filme 3D au existat şi înainte de Avatar. Prin anii 1980 începuse să ruleze în cinematografele din România producţii 3D sovietice. Da, nu vă miraţi, cinematografia 3D nu este nici pe departe o invenţie a secolului 21. Îmi amintesc vag (eram copil) de ochelarii ce i-am primit la intrare (şi pe care musai trebuia să-i înapoiez după terminarea filmului). Filmul era un documentar despre circul din Moscova. Era ciudat să vezi în 3D evoluţia acrobaţilor şi dresurile de animale. Ciudat şi nu neapărat frumos.

Dar să revin la Avatar…
Au trecut doar câteva săptămâni de la lansarea filmului şi constatăm deja o schimbare importantă.
În industria producătoare de televizoare.
Da, aţi ghicit! E vorba de televizoarele 3D. Până nu de mult, această industrie concura în termeni cum ar fi greutate cât mai mică, ecran cât mai mare, tehnologie HD. Ba chiar apăruseră şi primele „manifestări” ale tehnologiei led.
Brusc, schimbare!
Brusc, se constată apariţia unei cereri de televizoare 3D!
Samsung e primul care lansează un astfel de produs.
Panasonic urmează la scurt timp.
Sony anunţă ieri ca până în vară va oferi televizoare cu tehnologie 3D.

Dar de unde această schimbare bruscă a pieţei? De unde această nouă cerere? Când acum un an, dacă aţi fi întrebat pe piaţa TV care este viitorul aţi fi primit multe răspunsuri, dar nu 3D.

E un film. Pe nume Avatar. Un film fără veleităţi artistice. Un film care nu a câştigat niciun Oscar major.
Dar un film care a schimbat o industrie întreagă. Un film care a creat o piaţă. Un film de referinţă.
Nu, Avatar nu este un film cu care arta cinematografică să se laude. Pentru asta avem Casablanca, Pe aripile vântului şi multe altele.
Avatar este o revoluţie.

Am vorbit de televizoarele 3D. Dar aceasta este doar una din urmările acestui film. Pentru că însăşi arta cinematografică se va schimba. De acum se va vorbi despre cinematografia dinainte şi de după Avatar. De cinematografia 3D.
Iar la 2D ne vom mai uita. Cum ne mai uităm şi acum la superbele realizări din perioada filmelor mute…

Reclame

Un gând despre „„Efectul AVATAR”

  1. Cum mie imi plac documentarele si imaginile de arhiva, cred ca nu voi avea nevoie imediata de un televizor 3D (se vinde cu tot cu ochelari sau nu mai ai nevoie?).
    Cat despre AVATAR : un pas mic pentru cinematografia-arta, un pas mare pt. industria cinematografica in context de telenovela cu personajul principal Rambo extraterestru!

    P.S.
    Eu astept televizoarele 4D!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s