Filme

„Alice în Ţara Minunilor” – tare!

Un film tare. Merită văzut. Nu neapărat în 3D, nu aduce mare lucru în plus la film.

Nu ştiu câţi aţi citit cartea originală sau alte lucrări literare ale lui Lewis Caroll. Pe scurt, toate sunt ciudate.
„Alice in Wonderland”, versiunea 2010, nu este o ecranizare a nuvelei lui Caroll. Este povestea revenirii în Ţara Minunilor. Acuma, Alice nu mai este o fetiţă, ci o tânără domnişoară proaspăt cerută în căsătorie. Şi care îşi aduce aminte de prima ei călătorie ca despre un vis de care nu scapă. Şi care se trezeşte brusc în mijlocul visului ei.

Ce vreau să spun este că filmul reuşeşte chiar şi aşa să fie un omagiu la adresa lui Lewis Caroll. Pentru că filmul este ciudat, este chiar un nonsens, dar, în acelaşi timp, este inteligent şi atrăgător.
Pare uneori comedie, alteori dramă, uneori pare copilăros, alteori foarte profund, uneori pare extrem de previzibil, alteori e surprinzător, uneori are un ritm foarte lent, alteori e rapid. Până şi distribuţia… apar actori de geniu (Johnny Depp), iar Alice e o ilustră necunoscută (Mia Wasikowska).
Un amalgam care îţi dă senzaţii diferite în timpul filmului.
Dar care te face, la finalul acestuia, să exclami: „Tare! Tare film!”

Personajele sunt delicioase. Regina de roşu care cunoaşte o singură pedeapsă pentru orice greşeală („off with their heads” – să li se taie capul), regina de alb cu cea mai „pisi” atitudine posibilă şi pălărierul, o da!, pălărierul cu ale sale desprinderi din realitate încheiate cu „gata, mi-am revenit” şi cu un scurt şi ciudat dans la final de film. Şi mai sunt personaje care n-au niciun rol dar completează natural acest film (spre exemplu iepurele cel bătrân care doar aruncă diferite obiecte după ceilalţi).
Da, pălărierul e jucat de Johnny Depp.
Şi pot să spun că, dacă Lewis Caroll ar fi fost regizor în zilele noastre, dl Depp ar fi fost actorul său preferat. Şi invers.

Una peste alta un film care merită văzut, un film mai bun decât altele care au câştigat Oscarul. De exemplu anul acesta.
Şi nu, nu merită să vă înghesuiţi pentru 3D. Filmul este mai mult, mult mai mult decât efectele sale speciale.

Iar pentru cei ce nu le-a plăcut acest film, nu pot să spun nimic în plus faţă de Regina de Roşu: „Off with their heads!”

Reclame

2 gânduri despre „„Alice în Ţara Minunilor” – tare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s