Am vizitat

În concediu prin Ardeal (II) – Cluj

Am părăsit deci surprinzătoarea staţiune Băile Felix pentru un (scurt) periplu în zona Clujului.

Primele două impresii sunt de pe drum. Un drum (Oradea – Cluj) de o calitate foarte bună, chiar dacă destul de aglomerat. E păcat că în România anului 2010 un drum bun este prilej de surpriză plăcută, dar… asta este.
O impresie mai puţin bună şi chiar şocantă mi-a provocat intrarea în Huedin. Aş pune o poză… dar mi-e efectiv greaţă. E vorba de palate. Ştiţi… din alea cu multe turnuleţe şi nefinisate pe exterior. Doar turnuleţele alea acoperite de tablă argintie ca să strălucească în soare. Mari palatele astea. Şi multe. Nasol 😦

Cluj. Cluj-Napoca. Un oraş frumos. Aşa la o primă impresie. Pentru că, din păcate, nu am avut timp decât pentru 3 … hmmm … obiective turistice:
– Polus Center
– Iulius Mall
– Grădina Botanică
Despre primele 2 „obiective” nu detaliez, spun doar că Polus mi-a plăcut mult (poate şi fiindcă Iulius îmi era cunoscut din Timişoara).
Dar Grădina Botanică este frumoasă, foarte frumoasă!

Este o reală plăcere să te destinzi 2-3 ore în acest superb parc!
Spre surprinderea mea, plimbarea aici a fost un prilej să constat ce mică e lumea. Pentru că, în acceaşi zi, un bun prieten (ceau Luci!) pleca împreună cu soţia lui în concediu în Egipt cu un charter din Cluj. Şi s-au decis să-şi petreacă timpul până la decolare în… grădina botanică! Tare m-am bucurat să stăm pe o bancă la poveşti…
Revenind la grădină, aceasta este un exemplu pentru absolut toate oraşele mari din România. Pentru că se poate face practic oriunde şi rezultatul merită!
Nu rataţi acest frumos parc dacă ajungeţi prin Cluj! Grădina japoneză, serele, o mică urcare în turnul de apă, plimbarea pe frumoasele alei vă garantează o reală bucurie.
Dar pentru că nimic nu e perfect, şi pentru că suntem totuşi în România, trebuie să vă descriu şi 2 pete mai întunecate de pe acest tablou:
Există un muzeu în interiorul grădinii. Dar acest muzeu este deschis doar până la ora 15. Partea „românească” a afacerii este că intrarea în grădina botanica are acelaşi cost şi daca e deschis şi dacă e închis muzeul!
Dar cel mai tare m-a deranjat accesul la Grădină!
Intrarea e pe o stradă cu locuri de parcare pe partea opusă.
Evident că edilii Clujului au fost foarte interesaţi să taxeze acel locuri de parcare dar au uitat să facă o trecere de pietoni în dreptul intrării în Grădina Botanică!
Mda… aleşii noştri… nu uită niciodată să ne taxeze, dar să ofere o facilitate banală (o trecere de pietoni!) le este greu…
Of, of, of…


Nu pot să închei acest mic articol despre Cluj fără să remarc frumuseţea centrului, faptul că vara Primăria oficiază căsătoriile într-un frumos parc (mda, mult mai elegant decât în mall cum e la Timişoara) dar şi faptul că traficul aici nu reflectă defel proverbialul calm ardelenesc. Ciudat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s