Am vizitat

Tenerife, concediul „oaaaa” (III) – Teide şi Masca

Pico del Teide este un vulcan. A erupt ultima dată la început de secol 20, în 1909. Este al 3-lea cel mai inalt vulcan activ din lume după „hawaienii” Mauna Loa şi Mauna Kea.
Teide este, de fapt, insula Tenerife, fiind situat în centrul insulei.

Ce este mai simpatic este că acest vulcan din Atlantic este, cu ai săi 3718 metri deasupra nivelului mării, cel mai înalt munte din… Spania! De altfel, în drumul spre Teide, dinspre Playa de Las americas am trecut şi prin Vilaflor, localitatea situată la cea mai mare altitudine în… Spania (1400 m peste nivelul mării).
Puţin mai încolo de Vilaflor începe „Parque Nacional de las Cañadas del Teide”, declarat Parc Naţional în 1954 şi recunoscut în 2007 de UNESCO ca World Heritage Site.

Zona Teide este remarcabilă prin cel puţin 2 lucruri:
Intâi ar fi peisajul de-a dreptul selenar. O combinaţie între diferitele tipuri de lavă (răcită, evident). Neagră sau cu nuanţe spre roşu datorită oxidării, ba uneori chiar alunecând spre ocru, neteda sau, dimpotrivă, cu un aspect foarte „fărâmiţat”, lava împietrită dă platoului situat la 2000 de metri un aspect efectiv lunar în mijlocul căruia tronează vârful Teide, înconjurat de câţiva „fraţi” mai mici. Şi asta undeva deasupra norilor…

Este un adevărat paradis pentru vulcanologi. Există un teleferic care urcă până în vârf, cine vrea să urce până sus să se intereseze din timp pentru că e nevoie de o aprobare specială din partea autorităţilor.

Al doilea aspect pe care doresc să-l menţionez despre Teide este… viaţa. Este incredibil cum, la numai 100 de ani de la ultima erupţie, mici plante au început deja să acopere acest platou total neprielnic. În mijlocul acestui peisaj selenar care aminteşte la fiecare pas de imensa forţă de distrugere a vulcanilor, este reconfortant să descoperi micile tufişuri care arată cât de mare este puterea de regenerare a naturii şi cât de puternică este dorinţa de viaţă!

Am părăsit Parcul Naţional Teide cu gândul să vizitîm partea vestică a insulei. Am văzut (şi m-au impresionat) Los Gigantes, stâncile care coboară vertical în apele oceanului:

Mi-au plăcut foarte mult bazinele naturale de la Garachico:

Ca să nu mai vorbesc de plantaţiile de bananieri, de plajele negre şi de frumoasele localităţi de pe malul oceanului.

Dar, ce m-a făcut să exclam, din nou, „oaaaaa” a fost drumul din apropierea localităţii Masca. Pozele exprimă prea puţin din realitate:

Realitatea e mult mai impresionantă! Acest drum care parcă abia se mai ţine lipit de munte este atât de strâmt încât s-a considerat inutil să se mai traseze şi linia pe mijloc. Două maşini mici venind din sensuri opuse reuşesc la viteză mică să se strecoare una pe lângă alta. Pentru celelalte cazuri, din loc în loc drumul are porţiuni în care se lărgeşte cu câţiva zeci de centimetri.
Şi dacă adăugăm la acest peisaj şi norii care uneori învăluie acest drum (am avut norocul să prindem „live” acest fenomen 🙂 ) totul capătă un aspect de aventură.
Imaginile spre prăpastie sunt absolut superbe, efectiv te ia cu ameţeală să te uiţi de unde ai venit şi pe unde vei mai ajunge. Pentru că vorbim de un drum care şerpuieşte pe marginea muntelui pe mai mult de 40 de km. Noroc cu micuţul parapet ce mai creşte un pic optimismul. Dar pe tot parcursul acestui drum gura rămâne deschisă: Oaaaaa!

Reclame

2 gânduri despre „Tenerife, concediul „oaaaa” (III) – Teide şi Masca

  1. Pentru a treia oara „woawwwwwwwww” pentru mine!

    Ultimul aliniat din <> ma duce cu gandul la M-tii Rodnei, senzatia norilor am trait-o si eu „live” pe Vf. Ineu-2279m. 😉

    1. Da, senzaţia este foarte ciudată. De jos nu vezi vârful Teide ca e peste nori. Apoi urci, ai o perioadă în care eşti de-a dreptul în ceaţă, treci prin plafonul de nori. Apoi eşti pe platou, la peste 2000 metri şi e din nou soare şi frumos, doar ceva mai rece. Nici nu îţi dai seama că eşti deasupra primului strat de nori, e ca şi cum ai fi la câmpie într-o zi mai de toamnă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s