Fotbal

El Classico 2010: „Îngerul” Xavi şi „necuratul” Mourinho

Hai să ne bucurăm, dragi amatori de fotbal. De meciul de aseară. În care spiritul sportului a învins. În care performanţa prin muncă şi valoare a învins performanţa prin orice mijloace.
Să ne bucurăm cu atât mai mult cu cât astfel de momente sunt tot mai rare. Din păcate…

Nu e cazul ca acest meci sa fie (re)povestit. Statisticile (scorul, posesia) spun enorm. Pentru că, nu-i aşa?, a fost un derby. Iar când la sfârşitul unui asemenea derby rezultă aşa statistici nu mai e nimic de povestit.

Ma opresc în schimb la 2 persoane care şi-au pus clar amprenta asupra acestui meci.

Xavi!
Aleargă. Pasează. Se demarcă. Preia. Driblează. Recuperează. Fără pauză. Unde sunt plămânii acestui om? Om? Când te uiţi la faţa lui te gândeşti la Dracula. Chiar dacă e mic de înălţime şi te-ai aştepta ca un vampir să fie mai … impunător. Şi totuşi, Xavi impune. Impune respect. Prin muncă şi valoare. E un diavol al fotbalului! Hmmm… cum de ne-am obişnuit să folosim acest cuvânt ca laudă? Să corectez. Xavi e un înger al fotbalului!
Şi dacă ar fi să scriu într-un singur cuvânt ce face Xavi pe teren, cuvântul ar fi: aleargăpaseazăsedemarcăpreiadribleazărecupereazăşuteazătotullamaximşifărăpauză.
Alt cuvânt nu am găsit…

Mourinho!
Un învingător. Un antrenor valoros. Un om admirat. Nimic ironic în ce am scris.
Dar sunt convins, nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că, sub niciun alt antrenor, C. Ronaldo nu ar împinge antrenorul advers. Indiferent cât de provocat ar fi.
Mourinho este adeptul rezultatelor prin orice mijloace. Acest lucru ar trebui să inspire mila. Problema însă, problema cea mare, este că oameni îl urmează. Oameni, cert mai slabi, îl urmează. Şi îi adoptă ura.
Pentru că Mourinho nu vrea să-şi învingă adversarii acordându-le respectul sportiv. Mourinho îşi urăşte adversarii şi doreşte să-i distrugă. Adversarii lui Mourinho nu mai sunt parteneri de competiţie ci duşmani. Şi repet, problema cea mare este că alde Ronaldo sau Carvalho încep să trăiască ura lui Mourinho.

Să ne bucurăm deci. Pentru că, indiferent că sună a clişeu, aseară binele a învins răul.
Şi, din păcate, asta este din ce în ce mai rar.
Şi vă mai spun, cu toată convingerea, că Real Madrid este favorită la câştigarea campionatului spaniol. De fapt nu Realul, ci Mourinho!
Apoi, uitându-mă la Mourinho, am mai inţeles ceva: antihristul biblic va fi un om admirat. Pentru că va fi un om valoros. Un învingător. Prin orice mijloace…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s