Am vizitat

Viva Mexico (III)

Închei povestea periplului mexican cu un articol în care nu voi vorbi nici de plajă, nici de vestigii mayaşe şi nici măcar despre mexicanii cei întotdeauna zâmbitori şi primitori.

Cu alte cuvinte… ce altceva se mai poate face într-un concediu în Mexic?
Mexicanii au realizat rapid că turismul este pentru ei o adevărată găină ce face ouă de aur. S-au uitat rapid spre alte zone turistice şi au implementat şi la ei tot ce au văzut că atrage. Au şi putut să facă uşor acest lucru, relieful, plaja, istoria… toate îi ajută. Hmmm… ma întreb când vor avea renumite staţiuni de schi? 🙂
Revenind la ceea ce Mexicul oferă turiştilor, vom găsi deci posibilitatea de a practica orice sport nautic, se poate merge cu submarinul, se pot vizita insule (Cozumel şi Isla Mujeres sunt de văzut), se pot face scufundări sau snorkeling, se pot face tururi călare sau cu jeep-uri etc. Serviciile „anexe” sunt şi ele prezente: muzee, acvarii, delfinarii, discoteci, baruri, restaurante cu absolut orice specific imaginabil, wellness, yoga (???) etc. Găsim (evident) şi terenuri de golf. Mexicul îţi pune totul la dispoziţie încât să nu ai timp să le faci pe toate dar şi să-ţi sugereze că e mai bine să revii decât să mergi anii următori în alte părţi.

Dar eu am să recomand doar ce într-adevăr este de văzut în Mexic. În zona Cancun. Pentru că, spre exemplu, niciodată nu am să recomand Mexicul pentru iubitorii de scufundări şi snorkeling. Pentru astea mai bine mergeţi în Maldive sau la Marea Roşie.

Şi pentru că e vorba de Mexic, să începem cu cenote-le.
Cenote-le sunt niste … gropi. Mai exact, în zona Yucatan exista multe locuri unde solul s-a prăbuşit descoperind astfel, apa subterană. Iar în această zonă, datorita structurii solului, numărul acestor „prăbuşiri” este imens, aceste gropi având diametre diferite şă formând uneori peisaje spectaculoase:
Ik Kil cenote
Apa din cenote nu este marină, este dulce. Temperatura apei este, evident, mai scăzută decât a mării, aşa că un înot în cenote este o experienţă relaxantă şi răcoroasă. Binevenită după ore în şir de plimbat printre ruine. Astfel, am dezvăluit şi recomandarea mea: deşi sunt excursii care fac turul celor mai spectaculoase cenote, nu se merită. Combinaţi mai bine o vizită cu un bilet la cenote. Mai ales că lângă Chitchen Itza găsiţi şi cele mai frumos amenajate cenote.
De asemenea, nu vă „aruncaţi” la prima ofertă de a vizita o cenote. Efectiv e plin de el în Yucatan şi la fiecare vi se cere o sumă de bani. Şi atunci e mai bine să vedeţi doar 2-3 dar să fie frumoase. Întrebaţi la agenţiile de voiaj ce cenote intră în tururile organizate de ei şi verificaţi pe internet cum arată.
Apropos de internet: cu cât vă îndepărtaţi de Cancun cu atât şansa de a avea internet în camera de hotel scade. Nu vă stresaţi, în toate orăşelele din zonă există internet cafe-uri la preţuri foarte acceptabile. Dar, în sezonul ploios, ţânţarii vin „la pachet” în aceste localuri.

Lăsăm cenote-le în urmă şi ne îndreptâm spre o altă atracţie turistică: parcurile de distracţie. Sau de acţiune mai bine spus.
Ei bine, în peninsula Yucatan găsim 3 astfel de parcuri: Xplor, Xcaret şi Xel-ha.
Deşi numele lor sunt foarte asemănătoare, fiecare este orientat spre un anume tip de activităţi outdoor.
Astfel, Xplor este orientat spre „outdoor” clasic: rafting, rapel, căţărari, circuite subterane etc.
Xel-Ha este orientat activităţi acvatice. Se mândreşte cu cel mai mare acvariu în aer liber (un lac populat cu peşti exotici) în care se poate face snorkeling.
Xcaret este miniatura Mexicului continental: faună, floră, tradiţii.

Dacă este să alegeţi doar un singur parc dintre acestea, recomandarea mea 100% este Xcaret! Şi asta nu pentru animalele din grădina zoologică. Şi nici pentru reconstituirea unei pieţe mexicane clasice (include şi o frumoasă bisericuţă).
Ci prin extraordinarul spectacol folcloric ce are loc seara!
Este un superb mix de tradiţii şi istorie a Mexicului!
Veţi vedea o demonstraţie a „fotbalului” mayaş/incaş precum şi o foarte frumoasa punere în scenă a cuceririi Mexicului de către conquistadorii spanioli.

Şi partea cea mai frumoasă abia acum vine!
Un spectacol de sunet şi lumini, o prezentare dansantă a tradiţiilor fiecărei regiuni mexicane. Porturile populare sunt frumos colorate, tradiţiile sunt diferite, de la cele mai apropiate de tradiţia mayaşă la regiunile centrale şi sudice până la „costumaţia” aproape identică cu cowboy-ii din Texas în cazul statelor nordice.

Dar cel mai mult m-a impresionat „dansul bătrânilor”!
Dansatorii au intrat cu bastoane şi măşti de bătrâni pe faţă. Au integrat perfect acele bastoane în dansul lor. Au sărit perfect sincronizaţi pe deasupra şi în jurul acelor bastoane, legând elementele dificile cu momente în care simulau că şchiopătează sprijiniţi în bastoane precum nişte bunicuţi mergând să-şi ia nepoţii de la şcoală. Şi după minute bune de ritm intens, dansul lor s-a încheiat cu un spectaculos salt şi o aterizare într-un genunchi, cu pălăria scoasă înaintea spectatorilor. Adică a celor pe care-i încântaseră cu cel mai solicitant dans din toate din acea seară! Şi tot publicul aplaudă frenetic, zeci de secunde în şir!
Şi apoi… momentul de culme: dansatorii, încă îngenuncheaţi, îşi scot măştile. Şi nu mia există nicio barieră: toţi suntem în picioare şi aplaudăm cum n-am făcut-o niciodată! Nici dacă ne-am rupe mâinile şi tot n-ar fi deajuns!
Pentru că… pentru că toţi aceşti dansatori, toţi aceşti artişti care au făcut o demonstraţie de agilitate şi rezistenţă… da, toţi au părul alb! Toţi au mai mult de 60 de ani! Ei chiar sunt bunici! Şi s-au mişcat ca nişte adolescenţi!
Orice faceţi… mergeţi la Xcaret Night Show!

Dragii mei, închei aici descrierea concediului mexican.
Sper să aveţi cu toţii parte de posibilitatea de a vizita această ţară.
Dacă o faceţi, folosiţi cu încredere site-ul meu de turism, găsiţi cele mai bune preţuri pentru plecări din Europa sau chiar şi numai cazăre.
Şi dacă e să vă recomand o unică staţiune din Yucatan, aceea ar fi Akumal.
Akumal oferă, în opinia mea, cel mai frumos mix între confort şi specificul mexican. Evitaţi hotelurile imense, acesta este al doilea sfat. Închiriaţi o maşină şi vizitaţi orăşelele din zonă. Nu rămâneţi în turismul „de cutie” în care să fiţi izolaţi de adevăratul Mexic. Nu e nimic de speriat în el. Şi e şi frumos pe deasupra!
În ceea ce priveşte perioada optimă de vizită, aici e mai dificil de ales. În perioada uscată vizitele vor fi mai obositoare. În cea ploioasă veţi da de ţânţari. Alegeţi în funcţie de ce puteţi suporta mai uşor 🙂

Fiţi binecuvântaţi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s