Gânduri despre lume

Criza la români – mirajul cuvântului „investiţie”

De la începutul crizei şi până acum, preţurile la imobiliare au tot scăzut. Dacă e să comparăm cu anul „de graţie” 2008, situaţia e total diferită.

Se fac tot felul de prognoze despre cum va evolua preţul în acest sector. Clădiri, terenuri, case la roşu, case finisate, case vechi, vile etc. Se vorbeşte de continuarea scăderii preţurilor. Alţii în schimb constată că în unele zone preţurile încep din nou să crească.
Şi apare întrebarea: Oare e momentul oportun pentru a investi din nou în imobiliare?

Ei bine, aici vreau să ajung. Nu la analiza pieţei imobiliare, ci la noţiunea de „investiţie”.

În anii de „glorie” dinaintea crizei, toată lumea vorbea de „investiţii”. „Eu investesc în imobiliare, mi-am luat un teren afară din oraş”. „Aaaa, păi eu investesc în bursă, am luat un pachet de acţiuni pe BVB”. „Ha, eu investesc în artă, am cumpărat 2 tablouri”. Şi lista poate continua. Ba încă unii investeau în obligaţiuni de stat sau în conturi bancare, alţii chiar în mobilă sau electrocasnice, alţii în amenajarea locuinţei…

Ce mai, anii 2007-2008 arătau o Românie plină de investitori. O ţară compusă din sute de mii de mici Rockefeller-i…
Mass-media vuia de reclame la tot felul de „oportunităţi de investiţii”. Şi românii investeau, investeau, investeau…
Sau cel puţin aşa credeau.
Aşa au fost „educaţi” să creadă. Că ei investesc. Că sunt investitori.

Investiţia românilor dinainte de criză a fost, de fapt, o MARE MINCIUNĂ.
O minciună menită să-i facă pe români să scoată banii din buzunar. Iar dacă buzunarul era gol, nicio problemă! Băncile se înghesuiau să le vândă capital. Pentru faimoasele „investiţii”.

Să o spunem limpede: românii sunt săraci. Românii au fost săraci şi înainte de criză. Vorbesc evident de (marea) majoritate, nu de cei foarte puţini cu conturile super-pline.
Iar un sărac nu investeşte.
Pentru că nu poate.
O investiţie se face dintr-un surplus financiar însemnat.
Dacă din venitul lunar pui deoparte 100 Euro, sau 500 Euro, sau 1000 Euro, sau chiar 3000 Euro – îmi pare rău, nu ai ce să investeşti.

Dar… dacă nu au investit… ce au făcut românii? La bursă, cu tablourile, cu electrocasnicele, cu aurul, cu terenurile???
Ei bine, românii cei „investitori” au făcut una din cele 3 lucruri:
1.) au cheltuit
2.) au speculat
3.) au economisit

Niciuna din cele de mai sus nu sunt investiţii!
Cel mai fericit caz este al 3-lea şi el se referă exclusiv la cei ce şi-au ţinut banii în conturi bancare. Adică la speţa cea mai „de jos” dintre marii investitori ai perioadei dinaintea crizei.
Un alt caz fericit este cheltuiala pentru o nevoie a familiei. Să construieşti o casă pentru familia ta este o cheltuială corectă. Atât timp cât e făcută din resursele tale…

Dar dacă îţi iei un apartament pe credit nu investeşti în imobiliare ci cheltuieşti. Posibil să ai un gând de speculă (dar dacă i se dublează preţul într-un an?). La fel la terenuri. E cheltuială. La fel dacă ai cumpărat tablouri. Sau aur.
Dacă ai luat un micuţ pachet de acţiuni la BVB din micile tale economii (fie ele şi de 20.000 EUR) nu ai „investit”. Ci ai speculat. La fel şi la unele asigurări de viaţă ce aveau „componentă de investiţii”. Ce denumire pompoasă! Culmea e că în acest caz putem vorbi de investiţii, dar nu a asiguratului care a pus şi el o sumă din puţinul lui. Ci a asiguratorului care investea fericit din banii altora. Minţindu-şi clienţii că sunt „investitori”. Vai, dar cum să nu investeşti în siguranţa ta şi a familiei tale? Vă sună cunoscut???

Oooo, dar tare la modă era cuvântul asta până prin 2008. Toţi încercau să ia banii românilor atrăgându-i cu mirajul investiţiilor.
Miraj?
Da.
Deşi cuvântul potrivit e minciună.
Pentru că un popor întreg a fost minţit că poate să investească. Pentru că nu li s-a spus că investiţia începe după ce se termină cheltuielile. După ce se termină asigurarea bugetului pentru planurile de viitor. După ce se termină economisirile. Şi dupa ce s-au terminat toate astea… abia dacă după toate acestea ţi-au mai rămas MULŢI bani, atunci da, atunci poţi, într-adevăr să investeşti.

Criza e un fenomen extrem de neplăcut.
Pentru că, printre altele, spulberă iluziile. Şi asta e enervant, nu?
Sărmanii „investitori” români s-au trezit că banii lor băgaţi în tot felul de fonduri au dispărut. Că acţiunile la bursă s-au devalorizat. Că imobiliarele lor nu le mai cumpără nimeni nici la jumătate de preţ. Că tablourile lor nu ţin de foame, că maşinile de lux nu umplu conturile bancare ci dimpotrivă…
Criza a pus oglinda realităţii înaintea feţei investitorului român. Şi ei, săracii mari investitori au văzut datorii, au văzut necazuri, au văzut griji.

Revin la investitorii adevăraţi. Când ai investit din surplusul tău, o criză nu te deranjează prea mult. Sigur, e posibil ca investiţiile tale să devină nerentabile. Să ieşi în pierdere adică. Dar nu ai pierdut nici posibilitatea de a-ţi duce acelaşi stil de viaţă, nici finanţarea planurilor de viitor şi nici economiile. Investitorii şi-au asumat pierderea (uneori câştigi, alteori pierzi), au vândut şi au mers mai departe.

Pseudo-investitorul român a rămas cu conturile goale, cu datorii la bănci şi cu un teren la care plăteşte rate la bănci. Un teren care probabil niciodată nu îl va vinde cu cât a plătit pentru el. De fapt, pe chestia asta nici nu-l vinde. Că poate cine ştie? Poate mâine va ieşi soarele şi pe strada „investiţiei” lui…

Să nu fiu înţeles greşit. Vina principală nu aparţine celor ce şi-au pierdut micile economii acumulate şi acum se chinuie să plătească rate. Ci a tuturor acelora care au creat iluzia, mirajul cuvântului „investiţie”. Cei care au întreţinut această minciună a „globalizării” noţiunii de „investitor”.
Da, au fost ani buni, cei dinaintea crizei. Era un bun prilej de economisire, nicidecum de „investiţii”…

Doamne, dă-ne mintea cea de pe urmă!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s