Gânduri despre lume

Poliţia Română vrea respect – zău?

Capitolul 1:

Luni, 23 aprilie a.c., autostrada Arad – Timisoara:
O maşină a Poliţiei rutiere, un Logan din acela combi adaptat pentru radar monitorizează de zor traficul. Unde stă maşina? Pitită dupa un viaduct, pe centrul autostrăzii (între cele 2 sensuri de mers adică).
Poate vă întrebaţi cum poate o maşină, fie şi ea a Poliţiei rutiere să stea pe mijlocul autostrăzii??? Când ştim că acolo e un parapet. Un parapet extrem de important pentru ca nu cumva vreo maşină să ajungă pe sensul opus de mers. De altfel acel parapet central face parte din însăşi definiţia autostrăzii…

Poate e momentul în care vă gândiţi că e normal ca Serviciul Rutier al Poliţiei Române să vegheze asupra traficului de autostradă, să nu se meargă cu viteze prea mari, periculoase pentru circulaţie.
Dar hai să intrăm un pic în amănunte…
Autostrada Timişoara – Arad este inaugurată de multă vreme. Deşi inaugurată, viteza maximă pe ea nu este cea reglementată de legea circulaţiei pentru autostrăzi. Nuuuu! Ci se aplică viteza maximă d epe drumuri europene. Adică 100 km pe oră!
Poate vă întrebaţi de ce această limitare la 100 km per h pe o autostradă? Răspunsul e simplu: parapeţii nu sunt gata!
Şi ce face poliţia română şi ministerul de interne dacă are o autostradă unde lipsa parapeţilor e risc mare de accidente? Luptă pentru prevenirea riscurilor? Face presiune pentru terminarea parapeţilor?
Nici vorbă!
Ci foloseşte „găurile” din parapeţi pentru a se piti ca să poată da mai multe amenzi!

Şi totuşi? Nu e bine să se dea amenzi pentru viteză? Că doară viteza asta provoacă multe accidente!
Hmmm… a fost un singur accident mortal pe autostrada Timişoara – Arad? Din cauza vitezei? Nuuuu! Ci din cauză că un autoturism a vrut să „intoarcă” pe mijlocul autostrăzii pe und elipsea parapetul!
Incredibil!
O singură cauză de accident mortal avem pe acest tronson. Şi faimoasa poliţie aflată în slujba cetăţeanului se bucură că sunt aceste găuri pentru că se poate piti să dea amenzi.
S-o spun direct: Poliţia Rutieră Română stă la CIORDEALĂ pe riscul VIEŢII cetăţenilor!
Sunt atâtea şi atâtea tronsoane de drumuri naţionale cu un istoric nefericit de bogat în accidente grave. Iar maşinile poliţiei nu stau acolo. Nuuuu! ci stau pe o autostradă neterminată, că aicea „ies amenzi, tată!”
Mda, Poliţia Română vrea respectul cetăţenilor… zău?

Capitolul 1 bis:
Acum câţiva ani, bulevardul Rebreanu din Timişoara a fost refăcut. O lucrare foarte utilă. Lucrările au durat mult, pe perioada lor traficul era foarte, foarte înghesuit, Rebreanu e o arteră principală. În final, lucrarea a fost terminată. Şi bulevardul a fost deschis circulaţiei.
Ambele sensuri?
Nici vorbă!
Deşi ambele sensuri erau gata, unul din ele a fost interzis circulaţiei pentru mai bine de o lună în plus. Locuiam în acea zonă şi zilnic mă minunam de ce nu e deschis sensul respectiv pentru că nu mai lucra nimeni nimic la el. Şi mă enervam pentru că trebuia să pierd mult timp ocolind.
La un moment dat, extrem de grăbit fiind, am intrat pe sensul acela. Drum impecabil, nicio lucrare în curs.
Evident, la 500m… maşina Poliţiei Rutiere şi un subofiţer rânjind fericit.
Da, stăteau acolo aşteptând oameni ce nu mai suportau ocolul inutil din cauza amânării (NEJUSTIFICATE) a deschiderii drumului.
Credeţi că mi-a fost luat carnetul?
Nu.
Vreţi să stiţi de ce?
Ei bine, în timp ce stăteam acolo pe marginea drumului cu poliţistul respectiv… hop! apare pe acelaşi sens interzis o altă maşină. Poliţistul nostru iese fericit să-l oprească. Mai iese de-o chestie!
Maşina îl vede, încetineşte derutat şi apoi ia decizia: „mai dă-l încolo de ciorditor!”. Şi maşina accelerează brusc şi trece vâjâind pe lângă poliţistul care abia a mai avut timp să sară la o parte! Era, ce-i drept, un Mercedes luxos şi nou.
Poliţistul se uita după el trist, speriat şi nehotărât la ce să facă. Mi-a fost milă de el. Era clar că nu mai poate să-mi ia carnetul după păţania asta. Şi nici n-a mai avut tupeul…
Mda, Poliţia Română vrea respectul cetăţenilor… zău?

Capitolul 2:

Marţi, 24 aprilie a.c.
Când merg la lucru parchez de obicei la Billa din Circumvalaţiunii (Timişoara). Este acolo o intersecţie unde trebuie s-o iau la stânga pentru a intra ulterior în parcare, o parcare foarte folosită, sunt multe sedii de firmă în zonă.
Acum vreo lună, ceva s-a schimbat la semaforizarea acelei intersecţii. Pentru sensul pe care merg eu (deci la stânga) s-a micşorat sensibil durata culorii verzi a semaforului. Ca să înţelegeţi, dimineaţa la 9 reuşeau să vireze la stânga peste 10 maşini. Iar după schimbare, mai „prind” verdele doar 3-4 maşini.
Nu înţelesesem rostul acestei modificări pentru că acel sens de mers (dinspre Circumvalaţiunii spre stânga) este CEL MAI CIRCULAT dintre toate direcţiile din acea intersecţie.
Dar apoi totul a devenit clar.
Ca să ieşi din intersecţia asta să parchezi la Billa ai acuma nevoie de minim 3 „ture de verde”. Dar, cu puţin înainte de intersecţie poţi intra direct în parcarea de la Billa şi nu mai aştepţi atâta. Doar că… trebuie să treci peste o linie continuă… Trecere care e vizibilă din parcare.
Ei… şi acum misterul începe să se limpezească!
S-a modificat semaforizarea.
Cei ce vor să parcheze la Billa au acum 2 variante: să piardă minute bune suplimentare sau să calce linia continuă.
Şi ce să vezi?
Maşina Poliţiei Rutiere stă cam tot a doua, a treia zi în parcare şi aşteaptă pe cei ce modificarea lor i-a enervat!
Simplu şi eficient!
Ciordeală, alt cuvânt nu am pentru ei.
Aaaaa, că ar putea respectiva maşină a Poliţiei să iasă pe drumurile naţionale cu risc mare de accidente grave? Păi nu mai bine stai frumos la … ciordeală? Banu să iasă!

Mda, Poliţia Română vrea respectul cetăţenilor… zău?

P.S.: Articolul acesta nu este defel o pledoarie pentru încălcarea regulilor de circulaţie. Dimpotrivă.
Pentru că, în aceeaşi măsură în care vedem poliţia rutieră umblând (doar) să dea amenzi aiurea, tot aşa vedem că drumurile sunt pline de persoane (era să folosesc „cocalari”) care simt nevoia să se remarce prin comportament iresponsabil la volan.
Repet, deşi critic atitudinea de „colectat amenzi” a poliţiei rutiere, aceasta NU JUSTIFICĂ ÎN NICIUN FEL încălcarea regulilor de circulaţie!

Reclame

3 gânduri despre „Poliţia Română vrea respect – zău?

 1. Eu cred ca nu ai inteles tu – Politia folosea masini radar pentru a umple gaurile din parapet pentru ca alti soferi cu initiativa sa nu mai poate intoarce :)… Si cum echipajul se plictisea, ce sa faca – au dat drumul si la radar, ca sa se amortizeze investitia (nici nu stii ce scumpe au fost Logan-urile MCV echipate special pentru politie!).

  Mie imi placeau mai mult fazele de genul – drum european plin de gropi, de riscai sa te arunce pe contrasens sau in sant iar pe marginea drumului erau panouri cu „viata are prioritate!”.

  Despre semaforizari, eu as cere sa se implementeze „unda verde” iar acolo unde nu se respecta sincronizarea, trebuie adusi cei responsabili si pusi sa dea cu capul de stalpul fiecarui semafor prost gestionat, ca sa tina minte. In plus, verdele intermitent pentru facut la dreapta, ar trebui inlocuit cu galben, adica nu „eu ma bag ca am verde” ci „intri in intersectie daca poti, dupa ce cedezi prioritate la ceilalti”. Si as adauga sistemul german, adica sa ai galben si ca tranzitie de la rosu la verde, nu numai invers, ca osa se foloseasca la maxim culoarea verde si sa se fluidizeze traficul

  Cat despre „pescuit”, eu as fi incantat sa mai stea cu radarul pe C. Aradului sau Sagului, unde ies cei dotati cu bolizi de parintii cu bani din spagi si sa le mai opreasca intrecerile cu 90km/h in localitate.

  1. Da, galbenul intermitent este mult mai potrivit pentru virajele la dreapta „pe rosu”, chiar nu stiu de ce au ales verdele.
   Cat despre situatiile in care politia rutiera foloseste problemele de infrastructura pentru a colecta bani trebuie totusi sa precizez ca nimic nu justifica incalcarea legilor. Chiar, asta o sa adaug si in articol, nu care cumva sa fiu inteles gresit 😉

 2. si eu ma intreb de multe ori de ce sunt indicatoare pentru limitarea vitezei la 40km/h sau mai rau la 30km/h pe drumurile europene unde nu este trecere de pietoni, gradinita, scoala!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s