Politică

Alegeri locale 2012 – România inteligentă (sau împlinirea unei profeţii)

La puţin timp după dramatica schimbare de regim politic din decembrie 1989, un anume Silviu Brucan era întrebat cât timp va dura ca românii să se „deştepte” suficient pentru a trăi democraţia.
Domnul Brucan, un fost politician comunist a dat un răspuns ce părea şocant: 20 de ani, în niciun caz mai puţin.
Sigur că afirmaţia sa a fost primită cu multe comentarii, deloc apreciative (ca să nu spun că a fost înjurat la greu…).

Dar iată că, în luna iunie a anului 2012, după ce mă şterg la ochi şi privesc încă odată rezultatele alegerilor locale, nu pot să spun decât că profeţia s-a împlinit! În fine…

Acum, afirmaţia mea că aceste alegeri au demonstrat inteligenţa şi maturitatea electoratului român, nu va fi bine primită de susţinătorii PDL, fără îndoială cel mai mare perdant.
Dar înainte de a detalia, precizez că da, am fost la vot şi am votat cu 3 „echipe” diferite la cele 4 categorii de vot. Sau, altfel spus, nu am mers cu tot votul pentru o singură formaţiune.

Spun că electoratul a devenit inteligent şi matur pentru că rezultatele scrutinului arată şi inteligenţă şi maturitate.
Şi iată câteva explicaţii…

1.) Sloganele simpliste n-au mai ţinut
Dacă ne uităm la primele alegeri libere după Revoluţie, la succesul fenomenal al acelui „nu ne vindem ţara”, dacă ne amintim de promisiunea celor „15.ooo de specialişti”, dacă ne aducem aminte că sau votam pe ăia răi (comuniştii) sau pe cei buni (adică cei ce îi numeau pe ceilalţi comunişti), dacă trecem în revistă glumele gen „Bombo – Congo” sau hăhăituri şmechere vedem că timp de da, 20 de ani, românii au votat slogane, tătuci, anticomunişti, şmecheraşi dar niciodată programe, viziuni, proiecte, personalităţi. Mă obsedează şi acum acel al doilea tur de scrutin dintre Iliescu şi Tudor. Dacă mă uit ce personalităţi au candidat atunci şi ce… non-value au ajuns în finală, efectiv mă cutremur. Şi mă bucur că au trecut cei 20 de ani…
La aceste alegeri, reluarea unor slogane de tipul „hai să nu dăm puterea comuniştilor” n-a avut nicio şansă! Bravo, România!

2.) S-a sancţionat comportamentul şi nu neapărat erorile de guvernare
Acesta este iarăşi un fapt extraordinar. PDL-iştii încearcă să explice înfrângerea prin faptul că ei au aplicat reforme dure şi oamenii au votat împotriva austerităţii.
FALS!
Oamenii au votat împotriva ciocoismului, a sfidării, al dispreţului celui ajuns la putere faţă de votant!
Argumente:
– cel mai puternic semnal a fost tras de demonstraţiile din iarnă, demonstraţii spontane când poporul s-a dezis de un preşedinte care făcea mişto de un om competent şi muncitor
– cel ce a implementat politicile de austeritate, fostul premier Emil Boc a obţinut (se pare) Primăria şi, mai important!, a obţinut în Cluj mai multe voturi decât partidul său!
– PDL a pierdut toate primariile în Bucureşti adică în organizaţia condusă de poate cel mai sfidător reprezentant al fostei puteri. Da, e vorba de Elena Udrea, cea care poate oricând fi top model… pentru imaginea ciocoismului!
Da, PDL a fost sancţionat. Dar, pentru prima dată, puterea a fost sancţionată pentru lipsa celui mai important element într-o democraţie: respectul faţă de cetăţean.
Electratul român a învăţat esenţialul: că oricine poate greşi, dar un conducător trebuie să dea în primul rând dovadă de caracter. De respect adică. Respect pentru propria persoană şi pentru cei din jur. Bravo, România!

3.) Sancţiunea dată fostei puteri a fost însoţită de alegeri inteligente
Pentru prima dată, electoratul românesc a dat dovadă de maturitate. Nu s-au mulţumit să sancţioneze dar au şi ales inteligent!
Argumente:
– în general s-a votat USL şi nu de dragul lui Ponta sau al lui Antonescu. Ci pentru că USL a demonstrat că e o formaţiune puternică şi experimentată în politică. Românii au ales să fie conduşi de formaţiuni care au capacitatea de a lucra. Cum vor lucra aceştia rămâne de văzut. Dar sunt sigur acum că evaluarea electoratului va fi de acum înainte inteligentă şi matură. Timişoara e un bun exemplu. A fost preferat reprezentantul unei formaţiuni puternice decât un om fără echipă care ar fi avut o mie de explicaţii pentru nereuşite
– în localităţile cu primari PDL şi unde celelalte formaţiuni nu au avut activitate iar candidaţii lor nu au avut conţinut, electoratul a preferat să meargă pe mâna celui pe care-l cunoşteau deja. Exemplul cel mai bun e Arad. Dar şi aici scorul lui Falcă e un avertisment clar
– aventurierii n-au primit multe şanse: scorul lui G. Becali a arătat că discursurile de pe Maybach sau fluturarea banilor nu mai impresionează. De asemenea, PP-DD o formaţiune fără conţinut dar care a încercat să exploateze un moment extrem de prielnic (putere compromisă, opoziţie cu multe bube în cap, criză şi condiţii grele de viaţă) a obţinut un scor marginal. Acum câţiva ani, un partid similar (gol de conţinut dar gălăgios şi oportunist) obţinea scoruri imense. Da, e vorba de PRM.
Electoratul român nu se mai aruncă în braţele celui ce spune vorbe mai plăcute auzului, celui ce are cel mai bun departament de marketing. Electoratul român a început să aprecieze consistenţa în timp a prestaţiilor clasei politice. Bravo, România!

Un singur bemol în această situaţie: clasa politică nu este pregătită pentru noul electorat. Acest lucru s-a văzut clar, toţi declarând (cu sinceritate!) că rezultatele sunt surprinzătoare. Da, sunt surprinzătoare pentru România anului 2000. Dar sunt perfect normale pentru România la mai mult de 20 de ani de la Revoluţie. Pentru România în care, în fine!, s-a văzut împlinită „profeţia” lui Brucan…

Da, în acest moment, clasa politică este mai puţin inteligentă decât electoratul. Dar nu-mi mai fac probleme, acum sunt convins că şi clasa politică va evolua. Pentru că electoratul ştie acum să trăiască în democraţie! Şi oamenii ploitici se vor adapta. Sau… vor dispărea…

Bravo, România!

Reclame

24 de gânduri despre „Alegeri locale 2012 – România inteligentă (sau împlinirea unei profeţii)

 1. din pacate daca isi aduc aminte de apucaturile FSN din care se trag, USL-ul va fi o dezamagire si mai mare. Sa auzim de bine!

  1. Am convingerea ca atat in USL cat si in PDL si in alte formatiuni exista oameni care au inteles mesajul electoratului. In schimb cred ca personaje precum Basescu si Udrea respectiv Nastase si Iliescu vor disparea din peisajul politic romanesc. Pur si simplu nu-si vor mai gasi locul… (desigur ca mai sunt si altii dar m-am multumit cu 2 exemple din fiecare tabara)

   1. sper sa dispara si sa fie inlocuite cu altii de teapa lor, pana la urma de votul nostru depinde

 2. Nu inteleg de unde ai tras concluzia aia. Silviu Brucan a fost naiv sau mult prea optimist pentru ca de fap nu s-a schimbat mai nimic. Rezultatul alegerilor ne arata ca romanii uita usor, nu-si cunosc interesul si, mai ales, nu inteleg nimic din politica. Avem liderii ce ni-i meritam. Sper sa nu ajungem sa ne fure si din casa ca in rest nu-mi fac iluzii ca va ramane ceva neatins de „lacuste”.
  USL este pentru Romania echivalentul unui tort de ciocolata de 5 kg pentru un obez foarte flamand dar bolnav de diabet si inima. Dumnezeu sa ne ajute!

  1. Raman la parerea ca rezultatele de la locale nu se inscriu in „pattern”-ul de pana acum.
   Un electorat bazat doar pe „impresii” ar fi mers en-gros spre alde PP-DD in acest tip de situatie.
   Intr-adevar, clasa politica are, inca, o calitate slaba. Si, iarasi adevarat, exista riscuri unor „derapaje” in guvernarea USL. Cred totusi ca vom vedea reactii mult mai vehemente din partea romanilor in cazul unor viitoare derapaje.

   1. Cred ca subapreciezi munca de 8 ani a lui Voiculescu. Electoratul a votat dupa cum au fost instruit la TV. PP-DD a obtinut mai putine voturi pentru ca a fost popularizat doar pe un sing post de televiziune spre deosebire de USL care a fost „glorificat” pe 90% din televiziuni + presa scrisa. Derapajele USL-ului nu vor fi semnalate de nimeni pentru ca va fi, ca pe vremea lui Nastase, consens national :)))) Mai tii minte reclama cu „Dormi linistit cand FNI lucreaza pentru tine”? Noapte buna 😉

 3. Bun Meissner, si corect. Insa mai avem niste hartoape mari pe drum si calea e inca lunga pana sa izbandim cu adevarat.

  USL-ul nu cred ca va fi ferit de derapaje insa situatia se va echilibra tocmai prin faptul ca sunt 3 partide cu orientari diferite. Probabil se va destrama la un moment dat, daca nu se pastreaza un echilibru, adica nici prea tare cu liberalismul dar nici cu socialismul…Despre Pc nu comentez, dar ar fi frumos peste cativa ani sa preia mostenirea istorica a vechiului partid conservator… … atunci cand se coace treaba si cineva s-a retras demult. stim noi cine!

  1. Ideea e ca putinii tineri care a decis sa intre in politica au facut-o in marile partide. Trezirea electoratului imi pare generala, deci sigur va fi regasita si in clasa politica. Sigur ca derapaje vor fi, doar dinozaurii sunt inca acolo. Doar ca na… marea majoritate a dinozaurilor va disparea, iar cativa, putini, probabil ca se vor… mamiferiza 😀

 4. cateva observatii?
  1. Solganele au functionat cu brio! Cel mai evident si mai popularizat „PDL=USL=aceeasi mizerie”. O miscare geniala a lui Hrebe (l-a lansat la „revolutia din ianuarie”). N-a fost intentionat pentru mobilizare ci pentru demobilizarea in special a celor mai educati…. ca sa nu mai vorbesc de „astia v-au taiat pensia”…
  2.Votul a fost pur politic, de sanctionare a PDL! altfel nu se explica Robert Negoita, Bojin… sau de ce Nicusor Dan a luat ~10% pe bucuresti.
  3. USL a demonstrat că e o formaţiune puternică şi experimentată în politică ?!?
  poate vorbim de PSD aici, care e vioara I-a, PNL-ul nu mai exista politic… cat despre PC el n-a fost niciodata partid in sensul adevarat al cuvantului. PSD e adevaratul catigator al localelor.
  4. La chestia de inteligenta… vorba lu’ Brucan! PP-DD a obtinut aproape 10% national, in Timis au obtinut 3 primarii. Pentru un partid de doar 1 an vechime e o performanta… au iesit ff prost PRM si alte partide cu vechime mai mare
  doua nedumeriri –
  a)”Oamenii au votat împotriva ciocoismului” – fan PP-DD cumva????
  b)”…demonstraţiile din iarnă, demonstraţii spontane…” tu chiar mai crezi asta? pai Hrebe se lauda de vreo luna cum a organizat el „spontanele”

  1. 1.) Nu, nu sunt defel fan PP-DD, de aia i-am si trecut la „aventurieri” si „goi de continut”. Cu toate acestea nu am gasit niciun cuvant mai potrivit pentru Elena Udrea, pur si simplu nu am gasit. Ce cuvant mai potrivit pentru o nevasta de birtas la care pana si cizmele de cauciuc cu care viziteaza zonele inundate trebuie sa fie „de firma”???

   2.) Faptul ca Hrebenciuc se lauda ca el a organizat miscarile din iarna nu ma mira, Hrebe s-ar lauda si cu faptul ca s-a alaptat singur daca asta i-ar creste faima de mare „mahar” al politicii. Eu am cunoscut oameni etrem de pasnici care nu ar spune un cuvant rau impotriva guvernarii si care au spus atunci ca asa ceva nu se poate, „trebuie sa iesim cu totii”. Sincer, reactia de atunci m-a socat si m-a surprins. Ca Hrebe a incercat din rasputeri sa fure manifestatia – de acord

   3.) Faptul ca PP-DD a luat sub 10% il consider un mare semn de inteligenta a electoratului. PDL s-a compromis total, PSD era asociat cu Nastase, alt exemplu al dispretului fata de oameni… practic aproape toate voturile erau „libere la redistribuire”. Si totusi doar 10% s-au aruncat la gunoi (ma mai crezi fan PP-DD dupa acest cuvant?). Cred ca e un rezultat frumos, in orice societate gasesti 10% manelisti 🙂

   1. 1. Elena Udrea e una din anomaliile guvernarii PDL. A fost pusa la un minister care se ocupa de „plantat panselute” sefa la bucuresti desi eu nu cred ca are vreo competenta pentru functiile detinute… cu toate astea se poate observa la ea un progres cel putin la nivelul discursului, spre deosebire de multi dintre detractorii sai care invlueaza (nevasta de birtas… totusi suntem sau nu gentelmani?! ; „cizmele de cauciuc cu care viziteaza zonele inundate trebuie sa fie “de firma” – asta din ce categorie e „cu basca sau fara basca”? ) Presonal sper sa o vad in plan secund, tertiar in anii urmatori…
    2. Haide, nu numai Hrebe a recunosut asta… el e cel mai mare din gasca! Au fost implicati cei din TNL pana in gat in treaba aia – altfel cum explici ca aceleasi caricaturi apareau simultan in orase complet diferite? Hai ca poti sa-i intrebi pe cei de la TNL, sunt cativa pe la job. Cat despre „reactia spontana” a unui „nevinovat”… ma intreb daca e fan M.B. (cu referire stricta la MB si mai putin la „nevinovati!)
    A! am uitat: „PDL a fost sancţionat…respectul faţă de cetăţean.” Cred ca argumentul asta e doar partial corect! PDL a fost sanctionat in pricipal pentru lipsa de comunicare. A avut 3 posturi de televiziune care au trait din a vana cea mai mica greseala a PDL-ului(culmea in plina dictatura, acum in democratie protestu’ costa 700 lei) nici macar de TVR nu s-au folosit cum trebuie. Uita-te cum s-au schimbat datele la TVR de la plecarea PDL (http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-12460639-scurt-tvr-1-tvr-info-realitatea-antena-3-amendate-pentru-dezechilibre-campania-electorala-alege-digi-24-final-elicopter.htm)! TV-ul a dus PP-DD intr-un an de la 0 la 10%!
    Nu poti lua nici un fel de masuri daca le explici sumar : spre exemplu a taiat pensiile si salariile fara sa explice de ce a fost necesar… Si astazi multi dintre cei de varsta a 3-a cred ca Basescu le-a taiat pensiile pe nedrept, ca le-a luat banii si i-a cheltuit aiurea, si chestia asta cu „criza” e o inventie, chestiunea „greceasca” e doar propaganda PDL.
    Cu toate astea masurile luate au fost corecte macro: euro a fost aproape stabil 2 ani jumatate, PDL a reformat justitia (mai e inca mult de lucru), ne-a lasat cel mai mare nr de km de autostrada contruiti per an din 1960 incoace, a inceput sa schimbe invatamantul, a stabilizat finantele tarii (Guv Ponta se plangea ca n-a gasit destui bani in visterie la investitura dupa ce in 2008 dupa Tariceanu, guvernul PSD+PDL a gasit „vantul”), au taiat pensiile dupa „elanul muncitoresc” din 2007/2008 cand au fost dublate fara nici cea mai mica analiza de impact pe termen lung!

   2. De acord cu tot ce scrii relativ la folosirea mass-media in scopuri politice. Repet, clasa politica de azi are valoare scazuta.
    Cat despre lipsa de comunicare… nu este si ea o forma a lipsei de respect cumva??? (valabil si la job de altfel 😉 )
    Iar despre masurile de austeritate: Boc a luat in Cluj mai multe voturi decat PDL. Si Boc e omul care a implementat (nemilos) toate taierile. Nu, romanii accepta mai usor masuri de austeritate decat bataie de joc. Altfel, un PDL car el-a inlocuit pe Boc cel „taietor de pensii” ar fi mai apreciat decat persoana Boc, nu?
    In fine, daca maturizarea electoratului e reala sau nu, asta putem verifica doar in urmatorii ani.
    Eu personal am sperante mai bune (din punctul asta de vedere, nu in general) fata de acum 4-5-6 ani.

    P.S.: Daca sotul ei are birt… cum sa-i spun? Hangita? 🙂

 5. Mec, pesimistul din mine spune ca e loc de rau si d-acu’n’colo iar optimistul din mine rade de optimismul tau. 🙂
  Referitor la maturitatea votantului…aoleu…du-te si tu prin orase mai mici si vezi cum inca se sarbatoreste „victoria” cu beutura si mici prin centrele oraselelor! … 3 zile si 3 nopti …

  1. :)))
   Acuma ce ai vrea, ca toti sa fie in stare sa recite programele partidelor? Intre discutii despre fizca nucleara si dezbatere pe operele lui Schoppenhauer? 😀
   Crezi ca votantii „altora” is mai destepti decat „ai nostri”?
   Optimismul meu spune doar ca „fenomene” gen 90% cu FSN-ul sau Vadim in turul 2 la prezidentiale nu o sa mai vedem in Romania. Si asta e deja ceva… zice optimistul din mine :)))

 6. Nu spun c-a fost bine sau rau…imi permit doar sa-l citez pe Tutea: ” Un tampit mai mare ca mine nu exista. Sa faci treisprezece ani de temnita pentru un popor de idioti! De asta numai eu am fost in stare…”. Merge ,nu?:)

   1. Sunt sigura ca ar proceda la fel, fiind un roman adevarat, asa cum ii placea sa-si spuna. Insa, merita oare? Ceea ce ni s-a intamplat ulterior, starea actuala a societatii asteia, bolnaviciunea ei…toate astea ne spun ca nu.

 7. Apropo de astre , de predictii astrale , de Romania , de profetiile pentru Romania si de profetii ei .
  Uitati-va aici la o profetie care s-a adeverit in cele mai mici amanunte si care a sfidat pur si simplu vointa si interesele a 5 televiziuni si a 3 mari partide politice .
  Videoclipul se numeste ,, Traian Basescu are paranormali foarte puternici ,, si poate fi vizionat pe youtube .
  Eu am avut un soc mai ales dupa ce am vazut cine este acest roman , cate carti a scris dar mai ales si cu ce se ocupa el de douazeci de ani incoace :

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s