Gânduri despre lume

We are either kings or pawns – şi cam ce ar trebui sa însemne asta???

Pe când eram copil mi-a plăcut şahul. Acuma nu ştiu dacă într-adevăr mi-a plăcut sau doar m-a păcălit tatăl meu că e un sport frumos, un sport al minţii şi că musai trebuie să-l învăţ 🙂
Nu am ajuns şahist de performanţă… Unica dată când, de mână cu mama mea (eram micuţ), m-am îndreptat spre un club de şah, am găsit uşa închisă. Clubul era închis în acea zi şi a doua oară nu s-a mai nimerit să plec spre unul. Poate e mai bine aşa… cine ştie, ajungeam campion mondial şi nu mai aveam defel timp de blog :)))

Dar să las deocamdată trecutul meu şahist şi să ajung la subiectul acestui articol.
Expresia „we are either kings or pawns” este atribuita lui Napoleon (ştiţi voi, împăratul Franţei care a cucerit întreaga Europă doar că a ajuns la ruşi şi acolo a sfeclit-o) şi înseamnă „suntem cu toţii fie regi fie pioni”.

Pentru cei ce nu cunosc jocul de şah, trebuie să precizez că regele e cea mai importantă piesă – ai pierdut regele, ai pierdut şi partida. Pionul este, în schimb, cea mai neînsemnată şi lipsită de putere piesă din şah. Deocamdată mă opresc cu consideraţiile şahiste aici, dar voi dezvolta pe parcursul articolului.

Expresia „we are either kings or pawns” este foarte la modă în mediul corporatist şi de consultare – formare. Am regăsit-o acum puţină vreme şi pe zidul de feisbuc al unui coleg de firmă.
Mesajul acestei expresii se vrea foarte motivaţional. Se sugerează că fiecare om trebuie să dea dovadă de iniţiativă, să-şi „ia soarta în mâini”, să arate determinare etc. Adică să arate că e un „lider” (king – rege) şi nu un „follower”, un „urmăritor” (pawn – pion).
Partea motivaţională este completată şi de o parte ce combină exclusivismul cu teama: vezi tu tinere corporatist… majoritatea oamenilor joacă rolul de pion, tu luptă-te, agită-te, munceşte pe brânci – aşa vei ajunge în elită! În elita „regilor”!

În acelaşi fel, programele de formare pentru tinerii corporatişti aflaţi în pragul primei promovări la locul de muncă sunt şi ele pline de mesaje pe acelaşi calapod. La fel şi discursurile de felicitare ale şefilor cu ocazia promovării.
Munciţi şi deveniţi regi! Trageţi de voi şi, mai ales, trageţi de amărâţii ăia de pioni, ăia oricum nu-s în stare să ia singuri decizii.

Probabil că acuma e momentul să revin la şah. Şi la câteva explicaţii suplimentare ale pieselor aflate în discuţie.
Explicaţii care cred că se potrivesc foarte bine cu realitatea. Nu cu demagogia ce se vrea motivaţională…

1.) Regele este, într-adevăr, cea mai importantă piesă de pe tabla de şah. Dar, este, în acelaşi timp, foarte slabă. La fel ca pionul poate înainta un singur câmp (da, pionul poate la început înainta două) şi nu poate ataca decât piesele adverse aflate în imediata apropiere. Faţă de pion, regele este ceva mai mobil totuşi pentru că se poate deplasa şi pe ORIZONTALĂ şi ÎNAPOI.

2.) Regele este întotdeauna ţinta atacurilor adverse. Scopul jocului de şah este de a captura regele advers. Sigur că, în partidele de şah, mulţi pioni sunt capturaţi. Dar scopul e unul singur: doborârea regelui

3.) Pionul are, spre deosebire de orice altă piesă de şah, posibilitatea să se „transforme”. Dacă un pion ajunge la capătul opus al tablei de şah el se poate transforma în orice piesă, inclusiv în puternica regină. Dar da… există o excepţie: nu se poate transforma în rege.

4.) Întotdeauna când am jucat şah, atât pionii cât şi regele făceau ce voiam eu…

Cum se traduce asta în viaţa reală?

1.) La început, cu ocazia primei promovări, tânărul corporatist poate fi îmbrobodit că e rege. Sau măcar pe drumul cel bun. Ulterior va descoperi că există „promovări pe orizontală” (evident spre binele lui) precum şi „replieri” (mişcări înapoi în ierarhie, tot spre folosul lui de rege, desigur)

2.) Dacă lucrurile nu merg bine, proaspătul rege va vedea cum se coboară asupra lui atacuri din toate părţile. Şi de la regină, şi de la turnuri… chiar şi de la nebuni 🙂
Lucrul acesta e valabil la toate nivelurile de „rege”

3.) Aşa cum spuneam, încă de la începutul drumului spre „regalitate”, viitoarei „elite” li se explică diferenţa care există de acum între ei şi pionii cei demn de dispreţ. Surprize apar însă când, uneori, totul pare să depindă de cunoştiinţele de care dispune numai un amărât de pion. Care, în asemenea situaţii, devine puternic ca … o regină.

4.) Asta este lucrul care lipseşte din orice mesaj notivaţional bazat pe expresia „suntem sau regi sau pioni”. Şi anume, că indiferent ce piesă de şah devii, tot faci ce-ţi spune jucătorul.
De fapt, ţi se cere să te zbaţi să devii o piesă în jocul altuia. Şi da, în plus trebuie să te motiveze tare, tare treaba asta! Plus să nu uiţi că trebuie să te vezi superior altora… pionilor.

„We are either kings or pawns” – chiar aşa?
Mai degrabă un mesaj manipulator…

P.S.: acest articol nu are nicio legătură cu începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Orice interpretare în acest sens este, evident, nefericită 🙂

6 gânduri despre „We are either kings or pawns – şi cam ce ar trebui sa însemne asta???

 1. la pct1(prima numaratoare) – toate piesele la sah se misca orizontal! Regele are posibilitatea de a se misca inainte, inapoi, diagonala sau lateral. Pionul poate sa se miste inainte si in diagonala(ca si consecinta a unui atac)

  1. Toate piesele la sah se misca orizontal??? Eu varianta asta de sah n-o cunosc.
   Cat despre miscarea pe diagonala nu am vorbit. si asta pentru ca tabla de sah e 2D iar o miscare pe diagonala se compune practic dintr-o miscare pe axa orizontala plus una pe axa verticala. Un pion ce „ia” o alta piesa si avanseaza in aceasta miscare ;-).

   P.S.: stai linistit, ti-am corectat in comentariu expresia „aia” 😉

   1. cand ajungi acasa pune tabla de sah pe masa, pune piesele pe tabla si fa miscarea pe axa verticala ce mi-o descrii. Daca reusesti fac o bere…
    Dupa matematica de clasa a 6-sea, spatiul 3D in care ne miscam are trei axe – x/y/x – : lungime (ce da miscarea stanga-dreapta), latime aka adancime(ce da miscarea inainte-inapoi) si inaltime(ce da miscarea sus-jos). Planul orizontal, fizic, REAL, este dat de primele doua coordonate(axa x-y). Pe o tabla reala de sah, nu vei putea face miscarea verticala valida(gravitatia nu te lasa!).
    Singurul loc in care poti juca in plan vertical cu coordonate sus/jos – stanga/dreapta (axe x-z) e pe ecranul calculatorului…

   2. aoleo! ce eforturi! nu era mai simplu sa recunosti in sinea ta ca ai gresit cu piesele care toate se muta pe orizontala si sa o lasi balta???
    Deci daca merg acasa, iau sahul meu magnetic, il pun pe verticala si mut piesele pe verticala „ta”, capat o bere? Sa stii ca prefer Clausthaler fara alcool. 🙂
    Cat despre geometrie, cred ca ar trebui s-o iei serios de la capat. Planurile (spatii bidimensionale) pot avea orice pozitie in spatiul 3D (orizontala, verticala, inclinata etc). Asta nu inseaman ca in interiorul acelor planuri nu se foloseste notarea axelor cu x si y. Repet, orice directie ar avea axa x din planul P in spatiul tridimensional in care avem acel plan. Si nu mai vreau sa-ti amintesc ca poti defini axele asa cum vrei tu: spre exemplu intr-un plan poti defini cele 2 axe nu cu unghi de 90 de grade intre ele ci cu unghiuri diferite. Da’ tot x si y le denumesti de obicei.
    Incearca sa vezi lucrurile mai … elastic… altfel o sa ai impresia ca oamenii din emisfera sudica stau cu capul in jos 😉
    mama lor de axe!
    🙂

    cu clausthalerul ala cum ramane?
    scot sahul meu magnetic diseara din sertar sau ma uit linistit la Vocea Romaniei?

    P.S.: asa-i ca matematica e mai complexa decat politica? 😉

 2. Bag sama ca s-au omis piese de o importanta cruciala pe tabla de sah in tot acest panseu si ma simt dat deoparte. I don’t care about the kings, and I don’t like to be a pawn. Apologia nebunilor nu o face nime? 🙂

  1. S-au omis, s-au omis 🙂
   Dar o veni si vremea nebunilor.
   Plus ca pentru a da mat nu-i de ajuns unul singur, e musai o pereche (sau alte piese ajutatoare).
   Oups! Ma opresc… doar am zis ca nu vorbesc de campania electorala 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s