Gânduri despre lume

Se apropie Crăciunul la români – sau cum poţi s-o dai în bară chiar şi cu un colind…

Istoria nu este „caldă”, evenimentul a avut loc acum mai bine de 2 săptămâni.
Totuşi, nu pot trece cu vederea acest (încă un) eveniment mioritic. Care vine cu ingredientele sale obişnuite: e şi de râs, e şi de plâns, ne prezintă aşa cum suntem şi aduce după sine o mulţime de reacţii care mai de care mai… mioritice.

Dar ce s-a întâmplat?
Apoi nimic neobişnuit!
Se apropie marea Sărbătoare a Crăciunului. Şi, ca de fiecare dată, toată media românească se aruncă să sublinieze frumoasele tradiţii creştine ale preacredinciosului nostru popor.
Aşa că TVR, televiziunea noastră naţională, decide să includă în program colinde.
Foarte frumos şi foarte… natural.
Şi, pe 6 decembrie, TVR3 lansează „bomba”! Pe „sticlă” apare un ansamblul coral „Dor Transilvan” care cântă pios un colind vechi românesc.
Ce poate fi rău în asta? Unde e „bomba”???

Păi iată câteva versuri din acest colind:
“A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afurisit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan (= horn), la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară (= fum) în drum”
Mda…

Vă miră că difuzarea acestui cântec pe televiziunea naţională a generat un val de reacţii … deloc aprobative???
Eu nu mă mir.
Este clar că un mesaj clar antisemit nu poate fi întâmpinat cu aplauze în lumea (ba chiar Europa!) anului 2013. Şi nici măcar nu poate fi ignorat.

Dar cum a fost posibil aşa ceva???
Cum e posibil ca într-o emisiune a postului naţional (fie şi TVR3) din difuzoare să se audă sintagme de genul „jidovan afurisit”???
Şi aici ajung la plaiurile noastre mioritice.
Da, se poate!
Dar… numai la noi.
Că aşa suntem noi, mai… speciali. Sau mai cu nevoi speciale…

Mi se pare evident că nimeni din studioul TVR3 nu şi-a bătut capul să se uite peste textele colindelor ce urmau să fie difuzate. „Ce rău poate face un colind bă??? Eu mi-am făcut treaba, am pus emisiune de colinzi, ce tot vreţi de la mine?”
Deci: cei de la TVR3 aveau în plan să facă o emisiune de colinzi. Pac! au pus mâna pe telefon şi au sunat la prietenii de la Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Cluj. „Mă ajuţi cu un program de colinzi? Sigur!”. Şi gataaaa! Cei de la TVR3 au considerat că treaba lor s-a încheiat.
Acuma să vedem şi ce-i cu Centrul ăla cu nume pompos de la Cluj… Evident, ei se ocupă cu adunatul şi „conservatul” folclorului. Foarte frumos! Doar că e vorba de (încă) o instituţie bugetară cu locuri disponibile pentru cei cu rude şi amici bine plasaţi.
Dar desigur, ei trebuie să raporteze rezultate!
Adică folclor adunat de prin zona Clujului.
Nicio problemă!
Mergi în primul sat, intri în birt şi pac! colectezi de acolo zeci de „capodopere folclorice” din grupa „foaie verde ţuică multă – bea cu sete şi ascultă”.
Apoi te întorci fericit la sediu şi predai fericit caseta cu „recolta” pe o lună întreagă. Şi-ţi rămân 4 săptămâni de fericire fără nimic de făcut!
Vă îndoiţi că aşa merg treburile?
Vă las cu îndoiala voastră!

Sunt convins că nimeni nu a difuzat cântecelul acela imbecil (că nu pot să-i spun colind) în mod voit. Niciun român nu are chef de bătaie de cap şi era evident că acest cântecel va face valuri.
Rămâne că nici cei de la TVR3 nu aveau habar de aceste versuri şi nici cei de la Institutul acela cu nume pompos din Cluj. Ei doar şi-au făcut treaba… româneşte! Au raportat planul îndeplinit fără să-i intereseze detalii. Să vină salaru!

Rămâne totuşi o întrebare referitoare la ansamblul coral: Ei au repetat totuşi această „piesă”. Au cântat deci de câteva ori bune aceste versuri imbecile. Chiar nimeni nu şi-a dat seama că e total aiurea??? Şi aici cred că a acţionat spiritul mioritic: Unii cred că nu-i interesează defel ce cântă. Au un job călduţ şi se simt bine. Alţii probabil că s-au gândit la aceste versuri. Dar nu mai mult de 10 secunde… doar au probleme mult mai importante în viaţă, nu? Şi poate au fost câţiva care şi-au dat seama că nu e în regulă. Dar, chiar dacă au ridicat problema, bănuiesc că răspunsul a fost de genul „ce-i treaba ta dacă aşa îs versurile? tu cântă că pentru asta eşti plătit”.

Şi unde este partea de râs în toată istoria asta?
Că am dedus că persoana (persoanele) ce erau responsabile cu alegerea colindelor nu era(u) curioasă (curioase) de niciun efort în plus e normal în România, dar parcă nu ne face să zâmbim. Că sigur era vorba de o persoană ajunsă acolo pe bază de … orice altceva în afară de merit şi competenţe, iarăşi este o realitate românească şi nu ne miră. Dar nici nu ne face să zâmbim.
Ei bine, comedia situaţiei stă în faptul ca persoana responsabilă de difuzarea unui cântec cu versuri antisemite pe televiziunea naţională (producătorul emisiunii) este, se pare, … un român EVREU! Numele lui este Adrian ROZENBERG!
Nu sunt 100% sigur că e aşa (sursele sunt AICI si AICI), dar nu m-ar mira defel.
Suntem în România şi faptul că un român de origine evreiască ajunge să producă o emisiune cu accente de antisemitism e … normal. Din păcate. E de râs şi e de plâns. Se pare că, indiferent de origine, un cetăţean român ajunge, mai devreme sau mai târziu să se comporte … mioritic. Şi să mai spună cineva că nu ne pricepem la integrat naţionalităţi diferite…

Scriam la începutul articolului şi de reacţii în urma apariţiei scandalului.
Reacţiile sunt tot tipice şi se împart în 2 mari categorii:
a.) Nu-s io de vină băăăă!
b.) Noi suntem români şi nimeni să nu ne înveţe ce să facem la noi în ţară! că niciunii nu-s mai buni!
Adică laşitate şi făloşenie…

Astfel aflăm că acel cântecel idiot este de fapt o colindă veche de peste 100 de ani, o adevărată comoară folclorică!
Că de fapt ea nu e antisemită ci e biblică, face referire la focul veşnic în care vor arde cei ce nu cred în Hristos şi exprimă mila românului pentru acei sărmani pierduţi. Din care da, fac parte şi evreii.
Tâmpenii peste tâmpenii.
N-are rost să o dăm cotită: în România au existat întodeauna oameni cu porniri antisemite. Dar nu numai în România ci în întreaga lume.
Da, la ţară şi în general până acum 60-70 de ani se folosea peiorativul „jidov” în loc de „evreu”. Şi se folosea cu dispreţ.
Da, sunt convins că prin birturile din satele româneşti există cântecele antisemite, cu versuri în care apare ura împotriva „jidovilor”.
Dar să aduni aceste cântece, să le cataloghezi ca fiind folclor valoros şi să le mai şi cânţi în public… asta e dovadă de imbecilitate.

Şi iată cum reuşim să o dăm de gard chiar şi vrînd să cântăm o colindă…

Ca să închei totuşi pozitiv, pun aici un colind plăcut mie:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s