Politică

Lupta clasei politice cu matematica – destrămarea USL

Deci să începem cu începutul: USL s-a destrămat. Adica nu mai există. Uniunea aceea plină de succes politic la ultimele alegeri a sucombat. A crăpat. S-a spart. Spuneţi-i cum vreţi… cert e că nu mai există.

Un lucru curios: o alianţă de succes, o alianţă ce a pulverizat un adversar ce părea de neclintit (a se citi Traian Băsescu), o alianţă care avea în spate o susţinere populară incredibilă, o alianţă care a reuşit să scoată un număr pozitiv la capitolul „creştere economică”, o alianţă care practic nu mai avea adversar politic… a picat.
E ca şi iepurele care a pierdut alergarea cu ţestoasa.
Cu diferenţa că USL a alergat singur… şi tot a pierdut.

Şi dacă nu înţelegeţi nimic din acest fapt, din această prăbuşire a iepurelui ce alerga singur, mai există un element interesant: motivul acestei destrămări!

Ei bine… motivul acestei destrămări reuşeşte să fie încă şi mai neînţeles decât destrămarea însăşi!
Revenind la cursa cu iepurele şi ţestoasa, la alergarea noastră în care ţestoasa era undeva prăbuşită într-o hazna, avem iepurele ce aleargă singur. Ţinta e aproape, adversari nu sunt, drumul nu are nicio denivelare şi brusc… iepurele se opreşte şi renunţă la cursă.
Asaltat de ziarişti, iepurele explică: nu mai puteam alrga mai depate pentru că am constatat că mi-e urechea stângă cu 1 milimetru mai scurtă decât cea dreaptă!

Probabil aţi observat deja că nu sunt prea priceput la fabule, dar o comparaţie mai bună cu ceea ce s-a petrecut în USL (şi deci în politica românească) nu găsesc.
Pentru că situaţia este extrem de absurdă!

Să recapitulăm pe scurt:
PNL ia decizia să-şi schimbe membrii din guvernul Ponta. Dar nu se limitează la o simplă schimbre „post pe post” ci vor ca de acum înainte nu ministrul de finanţe să fie vicepremier ci ministrul de interne (în condiţile în care cele 2 ministere le aparţineau deja).
Cererea îmi pare în regulă.
Dar nu li se pare în regulă celor de la PSD. Care susţin că nu are rost schimbarea structurii guvernului şi le cer liberalilor să pună pe cine vor ei la ministere, dar tot ministrul de finanţe să rămână şi cu titlul de vicepremier.
Argumentul PSD este şi el acceptabil într-o oarecare măsură… schimbarea structurii guvernului implică revotarea în Parlament (o formalitate de altfel, să nu uităm că iepurele aleargă singur, da?).

Când am văzut această divergenţă nu înţelegeam ce se discută atâta pe marginea ei. Atât de nesemnificativă părea.
Puteau liberalii să renunţe la cererea lor şi Johannis ar fi fost (DOAR) ministru de interne, nu şi vicepremier, care funcţie însă ar fi revenit tot unui liberal. Ce mare pierdere???
Puteau social-democraţii să renunţe la ideea lor, costul ar fi fost o oră. Atât i-ar fi fost suficient Parlamentului să voteze noua structură a guvernului. Şi PSD şi-ar fi păstrat toate ministerele. Ce mare pierdere???

Ei bine, această dispută fără importanţă a dus la destrămarea coaliţiei!

Incredibil!
Pur şi simplu absurd! Şi de neînţeles…
Sigur că acum apar mulţi analişti politici (aici includ şi oamenii obişnuiţi, doar trăim într-o ţară de analişti politici 🙂 ) care ne spun că ei au anticipat ruptura, că era previzibil, că se ştia de multă vreme, că blablabla.
Aiurea! Sunt convins că nimeni n-a înţeles nimic.
Partea mai hazoasă e că am convingerea că nici PNL şi PSD (sau USD) n-au înţeles nimic.

Ce este însă sigur… este că atât USD cât şi PNL „şi-au făcut calculele”.
Şi la calculele astea voiam eu să ajung!
Pentru că am impresia că politicienii noştri dragi au maaaaari probleme cu matematica!
Atâta s-au spetit să calculeze ceva de dificultatea unei înmulţiri de 2 cifre că până la urmă le-a dat cu virgulă la toţi!

Altfel spus: matematica a destrămat USL!

Da, sunt de acord că şi PNL şi PSD au realizat că nu mai au adversar politic. Traian Băsescu, în obsesia lui pentru tanti blondă şi dolofană a reuşit să micească şi mai mult singurul partid care rămăsese, PDL-ul. Construcţia aia unde a migrat Dolly, mişcarea populară sau cum i-o zice e o glumă proastă, nu un partid de viitor. Întrucât acolo s-au adunat toţi cei de care românii s-au săturat.
Deci zero adversari politici.

Poate aici matematica a arătat celor de la guvernare că e momentul potrivit să sprinteze singuri. Neavând adversar politic, riscul pare minim (n-ai în favoarea cui să pierzi voturi) şi poţi să ajungi singur pe locul I!!!

Dar cu ce scop???
Pentru că nici PSD şi nici PNL nu sunt, la ora actuală, partide care să poată guverna singure.
S-o spunem pe-a dreaptă: clasa politică românească e slabă. Abia dacă deţinătorii a peste 70% din voturi reuşesc ÎMPREUNĂ să facă ceva bunicel. Abia dacă!
Separaţi, şi unii şi alţii vor reuşi doar să pară nişte amatori!

Da, calculele PSD par corecte: guvernează în an de alegeri prezidenţiale. E un avantaj. Teoretic. Pentru că, practic, NU AU NICIO ŞANSĂ SĂ CÂŞTIGE!
De ce? Pentru că Ponta s-a crezut Titulescu. Şi în PSD cine este la nivelul lui Titulescu??? Sau măcar un nivel mai jos? Sau 2? Sau 3???
Nimeni!
Ei bine, asta va fi un mare handicap la prezidenţiale!
Pentru că PNL poate intra în competiţie cu o ECHIPĂ (preşedinte plus viitor prim ministru) dar Ponta n-are pe nimeni cu care să facă echipă. Pentru că până acum el a arătat că toţi ceilalţi sunt mult sub nivelul lui. Şi cum poate aparea el ca viitor prim ministru alături de un candidat PSD la Preşedinţie? Care candidat va fi dintre cei „inferiori” lui? Sau dacă vrea să candideze la Preşedinţie… cu cine vine pe post de viitor prim ministru când e clar că Ponta vrea să fie prim ministru???
Deci calculele PSD ies cu minus!
Şi cu virgulă, şi cu minus!

Hai să vedem calculele PNL: Antonescu intră la prezidenţiale în echipa cu Iohannis. Unul viitor Preşedinte, celălalt viitor Prim Ministru. Nici nu contează care cum.
Buuuun!
Şansele de câştig sunt mari! Aş zice ca e clar, deşi politica dâmboviţeană nu încetează să mă minuneze. În sensul că şi cei mai evidenţi câştigători reuşesc să piardă… prin eforturile lor, nu ale altora!
Dar… ce face PNL cu postul de Preşedinte când Parlamentul este „controlat” de USD???
Chestia cu „viitorul” prim ministru de la PNL nu se va putea realiza, PNL nu va reuşi să contruiască o majoritate. Şi atunci??? Ş atunci se vor trezi la mâna USD-ului! Adică într-o poziţie mai slabă decât dacă ar fi continuat în USL!

Să sumarizez: PSD şi PNL şi-au făcut calculele dacă să continue împreună sau separat. Aceste calcule erau de dificultatea unei înmulţiri între 2 cifre. Să zicem 4 înmulţit cu 7. Celor 2 mari partide rezultatul le-a dat şi negativ şi cu virgulă…

Concluzia: USL s-a destrămat, PNL şi PSD au părăsit o poziţie extraordinar de avantajoasă pentru un viitor care nu poate fi decât mai prost pentru ambele partide. Şi aufăcut aceasta dintr-un motiv foaaarte „important”: unii voiau să scrie vicepremier pe fruntea ministrului de interne, ceilalţi să scrie acelaşi lucru pe fruntea ministrului de finanţe. O divergenţă ireconciliabilă, desigur!

Şi dacă matematica e grea, revin la iepure: Iepurele a renunţat să mai alerge pentru că picioarele începuseră să îşi pună piedică unul altuia. Calculele picioarelor iepurelui rămân desigur, un mister!

Pe margine, spectatorii privesc şi nu înţeleg nimic.
Doar ţestoasa din haznaua unde e căzuta strigă „eu voi câştigaaaa!”. Dar na… în afara celor 3% susţinători fideli ai ţestoasei, ceilalţi nici n-o aud. Şi nici n-au chef s-o vadă ieşită de acolo…

Am scris toate acestea dintr-o sinceră şi profundă nedumerire…
Chiar s-a destrămat USL? Eu nu înţeleg nimic…

2 gânduri despre „Lupta clasei politice cu matematica – destrămarea USL

  1. Iexact calcule electorale, Claudiu. Pe ei nu-i intereseaza ca au de guvernat o tara, ci care baron este ajutat de ministrul cutare nu-stiu-unde si vice-versa. Suntem aproape de un razboi la granita noastra de Est si maretii nostri conducatori cu ce se ocupa ?! Idiotii!
    Gandeste-te spre exemplu la cineva care incearca sa puna pe picioare o strategie pentru o ramura a industriei cu legislatie aferenta, incepand de la sfarsit de 2012, strategie in care este necesara colaborarea a 3-4 ministere.
    Tot la 6 luni se schimba ministrii si unii dintre consilieri, etc. si trebuie luat de la capat cu explicatii, nou venitul are alta „optica”, etc. Intre timp taxele pt. care ti-ai facut calculele nu mai sunt tot alea, etc.

    Incerca sa construiesti ceva coerent in tara asta, cu balamucul asta de toata jena!

  2. Se pare ca buna-starea acestei Natiuni este mai presus de interesele cine, ce conduce…care ciolan sa il apuce! Imi este scarba de tot acest circ gratis care nu duce altundeva decat la un haos parca fara iesiri…in loc sa mergem inainte, ajungem la regres day-by-day in toate domeniile…o sa ajungem sa ne fie scarba sa mai mergem la vot…cred ca cea mai mare lectie din partea electoratului ar fi prezenta ZEROOOOOO.
    PS: chiar nu ma intereseaza cine guverneza atata timp cat lucrurile ar merge pe un „FAGAS” normal…DARRRRRR…ei se cearta, se destrama, se impaca si noi suportam consecintele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s