Politică

Despre dreptate şi nuanţele ei (din foiletonul Rusia contra SUA+UE)

Conflictul dintre Rusia şi SUA, conflict generat de … Ucraina, cunoaşte noi şi noi episoade.
Dacă n-ar fi vorba despre două naţiuni care deţin un arsenal militar capabil să distrugă pământul de câteva sute de ori aş spune că dezvoltările acestui conflict sunt de-a dreptul interesante. Voi evita însă folosirea acestui cuvânt!

Cert este însă că multe învăţăminte se pot desprinde din această situaţie. De altfel când cei mai puternici se încoardă unul la celălalt, cei mici e bine să tacă şi să înveţe.

Astăzi voi atinge subiectul „dreptate”…

Un subiect care pare simplu (adică, într-o situaţie bine definită, ori ai dreptate ori n-ai) dar care se dovedeşte incredibil de complicat.
Dovadă nenumăratele sisteme de „împărţire a dreptăţii” existente în lume de-a lungul veacurlor precum şi de permanenta lipsă de încredere faţă de cei ce împart dreptatea.

Dacă e să ne uităm în „curtea noastră”, neîncrederea în justiţie este, cred, la cote maxime. Toată lumea e convinsă că justiţia e aservită şi coruptă. Şi asta începând de „jos” şi urcând până la onorat Curtea Constituţională.
Însă mai există un aspect, foarte important: percepţia asupra actului justiţiei.
Dacă facem o comparaţie între codamnările lui Adrian Năstase şi a lui Gigi Becali, majoritatea sunt de acord că ele sunt… drepte.
Cu toate astea, mult mai mulţi români consideră că „bietul Gigi”, cel ce „a făcut atâta bine altora”, nu merită să stea în puşcărie. Pe când „răul de Năstase” ar putea chiar „să putrezească acolo”.
Dreptatea este deci văzută diferit. Nunaţele ei diferă. Percepţia e uneori atât de importantă încât, revin la exemplu, mulţi îl consideră pe Gigi Becali … nedreptăţit!

După această luuuuungă introducere, hai să revenim la arena internaţională şi la coloşii ce se uită urât unul la celălalt.

Studii de caz:
1.) În urma celui de-al doilea război mondial, Germania este împărţită. După mai mult de 40 de ani, locuitorii din cele 2 Germanii decid să se reunească într-o singură ţară.
S-a făcut dreptate sau nu?
2.) În anii regimului comunist, Hruşciov, preşedintele URSS decide ca o parte din Rusia, şi anume Crimeea, să fie alipită Ucrainei. După mai mult de 40 de ani, locuitorii din Crimeea şi Rusia decid să se reunească într-o singură ţară.
S-a făcut dreptate sau nu?

Anii comunismului au adus enorm de multe nedreptăţi. La fel ca şi războaiele. Unele au fost îndreptate (reunificarea Germaniei, dar şi micile despăgubiri pentru deportaţi etc) iar altele nu (spre exemplu Basarabia şi Bucovina de Nord, sau tezaurul – ca să rămânem la nedreptăţile ce au afectat România).
Şi să ajungem la unificarea Crimeei cu Rusia… O despărţire evident nedreaptă a regimului comunist a fost îndreptată.

Şi acum întrebarea cheie!

Faptul că încă o nedreptate din comunism a fost reparată… ar trebui să fie un prilej de bucurie sau de iritare???
Fiecare să-şi răspundă!

Şi, vrând-nevrând, ajungem la… Gigi Becali şi Adrian Năstase!
Adică la percepţia noastră asupra noţiunii de dreptate!
Pentru că, sunt convins, majoritatea dintre voi, consideraţi un lucru foarte frumos şi pozitiv reunificarea Germaniei, dar vă enervează că „ruşii au pus mâna pe Crimeea”.

E interesant… în cazul nuanţelor de dreptate, cei care „colorează” dreptatea caută justificări.
Iar una din cele mai puternice justificări pentru a considera că Rusia a făcut o nedreptate este că… „lumea civilizată” (SUA şi UE) au condamnat Rusia.
Clar!
În orice întâmplare, SUA şi UE au dreptate, iar Rusia nu! Că ştim noi ce ne-au făcut ruşii ăia!
Şi totuşi…

Nu demult, locuitorii unei provincii ai unei alte ţări au făcut un referendum pentru independenţă faţă de restul ţării. Ţara respectivă avea o constituţie care spunea că e un stat unitar. Provincia şi-a declarat independenţa şi SUA + UE au validat-o!
Nu, asta nu a fost acum 100 de ani.
Ci e vorba de Serbia (ţara) şi Kosovo (provincia). De remarcat că această provincie nu a fost niciodată independentă, pe când Crimeea era parte a Rusiei, şi niciodată nu a ţinut de Ucraina (până la decizia lui Hruşciov).

Sigur că SUA şi UE declară că nu se pot compara cele două situaţii. Pentru că, vezi Doamne, „kosovarii” ar fi fost năpăstuiţi şi chiar omorâţi de sârbi pe când cei din Crimeea o duceau bine mersi.
Această logică îmi scapă… deci dacă locuitorii din Crimeea ar fi fost împuşcaţi de ucrainieni ar fi avut dreptul de a se uni cu Rusia dar aşa nu aveau acest drept???
Plus că se cam sare peste câteva „amănunte”: în Kosovo nu a fost armata sârbă care împuşca de zor nişte kosovari ieşiti cu flori înaintea lor. Ci acei nevinovaţi „kosovari” aveau arme şi omorau sârbi, fie militari, fie civili.
Nu ajunge voinţa unui popor pentru a se repara o nedreptate???
E musai să fie vărsare de sânge ca să se legitimeze voinţa unui popor??? Voinţă LEGITIMĂ, acest lucru e important!

Sigur că toţi românii care îi urăsc pe ruşi din principiu vor spune că tot e o nedreptate, că Rusia a profitat de puterea ei militară pentru a organiza acest referendum.
Şi deci merită oprobiul şi sancţiunile „democraticei comunităţi internaţionale”.

Lăsînd la o parte că referendumul a fost organizat de poporul din Crimeea, şi că niciun cetăţean nu a fost dus cu forţa la vot, hai să ne mai amintim un caz…

În anul 1974 (da, da, nu pe timpul lui Burebista), armata unei ţări „A”, a intrat pe teritoriul unei ţări „B” (mult mai slabă militar) şi a ocupat 37% din teritoriul acelei ţări cu scopul declarat de „a apăra drepturile comunităţii de cetăţeni din ţara „B” dar de origine „A”).
Pfoai!
Ce nedreptate!
Probabil sunteţi siguri că democratica şi imparţiala comunitate internaţională a reacţionat vehement şi a dat sancţiuni agresivei ţări „A”.
Şi ţara „A” nu e Rusia!
Iar forţa ei militară nu îi permite să confrunte SUA.

Şi totuşi…
Ocuparea a 37% din teritoriul Ciprului de către armata turcă continuă şi AZI, după 40 de ani!!!
Sancţiuni împotriva Turciei? Nici poveste!
Dreptate?
Dreptate????

Şi totuşi parcă unirea Crimeei cu Rusia nu ne place.
Ne enervează.
Ne irită.
Să-l sancţioneze pe comunistul ăla de Putin că prea crede că face ce vrea!
Şi mai lasă-ne cu Kosovo şi Cipru şi unificarea Germaniei! Ruşii-s răi şi basta!

Are dreptatea nuanţe?
Free Gigi şi huo ruşii!

Greu cu dreptatea asta, fraţilor…

2 gânduri despre „Despre dreptate şi nuanţele ei (din foiletonul Rusia contra SUA+UE)

 1. Ai dreptate :-). In principiu e corect.
  Mai ramine doar inrebarea daca timingul nu e bizar, ca chestia asta se intimpla imediat dupa evenimentele din Ucraina, ceea ce poate sa indice o alta agenda a lui Putin.
  Pe mine nu ma prea preocupa problema asta (mai mult ma intereseaza avionul malaezian) dar doar asa, thinking loud, de nu s-a facut anexarea Crimeei anul trecut, sau anul viitor, de ce chiar in momentul in care a inceput miscarea (pro-vest) in ucraina?

  Btw, cind scrii un articol despre MH370?

  1. Probabil ca Putin isi dorea de multa vreme unirea cu Crimeea. Dar daca ucrainienii i-au oferit motivul pe tava (decizia de a scoate limba rusa ca limba oficiala in Ucraina) nu vad de ce ar fi refuzat. Si cred, de asemenea, ca intrarea Ucrainei in UE ar fi dus la pierderea definitiva a Crimeei.
   Deocamdata, eu zic ca situatia e win-win: nedreptatea lui Hrusciov a fost reparata iar Ucraina si UE se pot „casatori” si „trai fericite for ever after”. Daca, bineinteles, mirele UE accepta sa plateasca datoria pentru gaze naturale catre „tata socru” 😀

   Cat despre MH370… ce sa scriu? Sa mai adaug si eu speculatii la cate s-or facut.
   Sper ca n-ai pe nimeni drag in avionul cela.
   Nu de alta, dar personal nu cred ca vor apare supravietuitori 😦
   Deie Domnul sa ma insel!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s