Despre mine...

Je ne suis pas Charlie

O zguduitoare tragedie a avut loc ieri, miercuri, 7 ianuarie 2015 în frumoasa capitală a Franţei, Paris: doi oameni înarmaţi (arme automate!) au pătruns în sediul redacţiei unei reviste şi au ucis 12 oameni printre care directorul publicaţiei şi 3 caricaturişti.
Revista, numită „Charlie Hebdo” avea o apariţie săptămânală (de unde acel „Hebdo” în titlu) şi se axa pe satiră. De unde şi numărul caricaturiştilor din redacţie.
Trebuie ştiut că revista avea o poziţie clară de stânga, anti-religioasă, caricaturile publicate fiind adesea împotriva cultelor religioase, fie ele creştine, musulmane, iudaice etc.

În anul 2007 revista publicase o serie de caricaturi cu Mahomed, moment în care organizaţii islamiste au trecut revista pe lista duşmanilor lor.
Se pare că autorii atentatului au avut ca motivaţie a crimelor tocmai ironizarea profetului Islamului şi a religiei lor. Astfel, odată pătrunşi în sediu, atentatorii au executat practic pe cei 4 redactori ai săptămânalului: i-au împuşcat în cap.
La ora actuală, poliţia franceză a identificat pe autorii acestei crime odioase iar prinderea lor e o chestiune de ore.

Sigur că un asemenea act barbar nu putea să nu aibe un ecou puternic. Zeci de mii de francezi au mărşăluit în Paris şi în alte oraşe pentru a cere ca astfel de crime să nu se mai repete.
Reprezentanţii României au transmis condoleanţe poporului francez şi au exprimat indignarea (reală) a poporului român faţă de asemenea fapte ale terorii.

Mai mult, facebook este inundat de persoane care îşi pun ca poză de profil un dreptunghi negru pe care scrie „Je suis Charlie” („Eu sunt Charlie”) pentru a arăta solidaritatea cu victimele cumplitei crime.
Însuşi preşedintele nostru, domnul Johannis a postat acest „mesaj” pe pagina dânsului de facebook, adăugând îndemnul de a fi „alături de cei pentru care libertatea de exprimare este un crez”.

Ei bine…
Ei bine… EU NU SUNT CHARLIE (JE NE SUIS PAS CHARLIE)!
Şi vreau să fac clar acest lucru pentru că sunt convins că nu sunt singurul care simte astfel!
De ce?
Pentru că nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată solidar cu nişte miştocari!
Pentru că nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată de acord cu persoane care îşi bat joc de alţii în numele ideii de liberă exprimare!
Pentru că nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată de acord cu cei care vând jurnalistică „junk” doar pentru că ei au problemele lor psihice, doar pentru că există o piaţă pentru dejecţii media (da, din păcate există) şi mai pozează în reprezentanţi ai „democraţiei”!

A caricaturiză pe alţii, a-ţi bate joc de alţii, a-i trata de sus pe alţii nu este democraşie este MOJICIE!
Şi cine nu e de acord, mai ales „jurnalişti” de fiţuici vândute doar prin gări, să meargă în Franţa!
Să meargă singuri seara într-un bar din portul Marsiliei şi să facă mişto acolo de marinari, de arabi etc
Sau să meargă în banlieu-urile pariziene şi să râdă superior de şomeri, de săraci, de cei ce nu stau în vile.
Să facă astea şi să-şi asume „exerciţiul democratic”

Rămânem la Franţa şi ne amintim de un mare fotbalist al lor şi de reacţia lui când un fotbalist italian „apăra democraţia” facând-o pe sora francezului în toate felurile. Vă amintiţi? De lovitura cu capul a lui Zidane în pieptul lui Materazzi?

„Charlie Hebdo” a fost (este) o fiţuică de bătaie de joc. Ironizau şi batjocoreau lucruri pe care alţii le preţuiau. Şi făceau asta în numele democraţiei şi libertăţii de opinie. Directorul lor susţinea că „articolele şi caricaturile publicate în Charlie Hebdo ar putea şoca doar acele persoane care doresc să fie şocate”.
Printre altele au publicat, nu o dată, caricaturi cu Mahomed… şi, la început de 2015, doi oameni au considerat că e de ajuns…

Dacă ar fi făcut mişto de marinari în birturile din Marsilia, acei redactori ar fi luat probabil o bătaie bună.
Dacă ar fi făcut mişto de şomerii şi „ne-integraţii” din banlieu, posibil să fi ajuns la spital cu tăieturi de cuţite.
Dacă ar fi stat în faţa lui Zidane şi ar fi batjocorit-o pe sora acestuia s-ar fi trezit cu un cap în piept. Sau în gură, că ei sunt mai scunzi decât Materazzi.

Au ales însă să îşi bată joc de credinţa oamenilor.
Şi-au bătut joc de creştini… dacă făceau asta pe vremea Inchiziţiei acuma erau pe rug. Aşa însă (slavă Domnului!) nu s-a atinc nimeni de ei.
Şi-au bătut joc de evrei… dar evreii nu se preocupă de oameni mărunţi.
Şi-au bătut joc de musulmani… mda…

Dragilor, nu mă înţelegeţi greşit!
Ce s-a întâmplat e groaznic. Este un act barbar. Vinovaţii trebuiesc prinşi şi pedepsiţi.
Nu sunt de acord cu nicio răzbunare. Răzbunarea e a Domnului. Nimic din ce au făcut cei de la Charlie Hebdo nu justifică uciderea lor!
Nu am niciun fel de apropiere de religia musulmană, îmi pare la fel de rău de toţi cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu.
Îmi pare rău de orice viaţă curmată, indiferent de cât de bun sau rău a fost omul respectiv.
Îmi e milă de rudele celor decedaţi, le transmit condoleanţe. La fel şi prietenilor lor.
Francezilor ce au ieşit în stradă le doresc să nu mai treacă prin asemenea clipe.

DAR!
Dar nu pot simţi nicio solidaritate faţă de modul în care acei redactori sau directori de la Charlie Hebdo au ales să-şi trăiască viaţa: batjocorind pe alţii.
ATENŢIE! DACĂ EŞTI VICTIMA UNOR OAMENI RĂI, ASTA NU TE FACE BUN!

Aşa că voi zice doar atît:
JE NE SUIS PAS CHARLIE!

P.S.: în ceea ce priveşte mesajul pe FB al domnului Preşedinte… dacă a făcut-o după mintesa lui, altădată să judece mai mult. Dacă a fost sfătuit de alţii… să-i dea afară…
P.P.S.: cine doreşte să vadă „nivelul umoristic” al caricaturilor publicate de Charlie Hebdo… apelaţi la google. Mie mi-e ruşine să pun aceste caricaturi pe blogul meu

5 gânduri despre „Je ne suis pas Charlie

 1. Interesant ca tocmai in Franta s-au intamplat aceste lucruri…o tara sa spunem nu tocmai toleranta cu strainii, dar o tara in care ponderea mare a nationalitatii alta decat cea franceza este, culmea, din tarile cu origine musulmana…violenta cere violenta, intoleranta aduce intoleranta…si sa nu uitam de discriminare.

  1. Hmmm… nu cred ca e de mirare ca aceste lucruri s-au intamplat in Franta… pentru ca, pe langa elementele pe care le-ai punctat, mai „lucreaza” si acel sentiment de superioritate pe care multi francezi il au fata de straini. Iar daca acel sentiment se transforma in dorinta de a-i batjocori pe cei „inferiori” … bonjour l’ambiance!
   Ma tem insa ca astfel de nenorociri vor mai avea loc si in alte tari. Iar cele mai surprinse vor fi tocmai democratiile occidentale…

 2. Nu cred ca are legatura cu acel comportament de care vorbiti, ci cred ca atentatul in sine a fost o initiativa „locala” a unui mic grup de cetateni francezi, culmea! Evident, de credinta musulmana si cu conexiuni si in miscarile paramilitare jihadiste. Eu am trait un astfel de tratament de care vorbiti din partea unui individ de culoare si a altuia arab, ambii cetateni francezi dar si vajnici paznici de supermarket care au facut abuz in serviciu pentru a incerca sa ma faca sa recunosc o inchipuita escrocare a magazinului… ca deh, asa-s romanii, ei fura.

  Mie imi pare mai mult un act de bravada alimentat de frustrari si indoctrinare islamista radicala. De acord ca nici decedatii nu erau tocmai sfinti, dar genul asta de atac armat a facut din ei martiri si acum sunt urcati pe un piedestal pe care in mod normal nu l-ar fi meritat in veci. Dumnezeu sa-i odihneasca chiar daca nu prea credeau in el, ca sa ma exprim frumos!

  Dis-donc, t’es pas Charlie?! Mais bien-sur, toi t’es Claude! 🙂

  1. Act de bravada, act de bravada… dar arme de unde???
   In ceea ce priveste victimele, ma indoiesc ca vor fi considerati martiri. Oamenii ii vor uita destul de repede. Si asta chiar daca li s-ar ridica statui in toate pietele din Hexagon…
   Cat despre odihna ce o vor primi… prefer sa nu ma gandesc…

   1. Pentru ce legaturi avea fratele mai mare, nu cred ca era o problema sa obtina armele alea… Nu stiu pana la urma daca lansatorul de rachete RPG-7 era real sau doar clona… speram sa aflam fara sa se traga cu el 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s