Gânduri despre lume

O dramă COLECTIVă – drama unei generaţii

Am aşteptat mult, foarte mult înainte de a scrie despre incendiul ce a luat mai bine de 60 de vieţi.
În primele zile îmi părea că nu se face să scrii imediat despre un eveniment ce a lăsat în urma multă suferinţă, mulţi oameni îndureraţi.
Mai apoi, am fost surprins de direcţiile în care s-a răspândit evenimentul şi am lăsat să treacă un pic de timp să vad ce rezistă şi ce nu. Timpul este cel mai bun criteriu în ceea ce priveşte o acţiune, un demers. Dacă la baza acţiunii de află lucruri cu adevărat importante, acţiunea are durată mai mare, o rezistenţă mai mare la scurgerea timpului. Dacă acţiune revendică o bază serioasă dar scopul urmărit este de fapt cu totul altul o să rezulte o acţiune care se stinge mult mai repede. Iar drama de la clubul Colectiv a fost o bază serioasă, nu?

În final, zilele au trecut. A trecut şi anul 2015… Şi iată că la acest început de nou an am un pic de timp liber şi doresc să-mi împlinesc datoria de a scrie despre acest subiect. Datorie, da. Pentru că vorbim de multă durere a multor oameni. Şi nu pot trece pe lângă aşa ceva.

Despre cauza dezastrului din acel club nu sunt multe de spus.
Sigur, ancheta oficială nu este gata (ciudat), dar lucrurile au stat cam aşa: Mulţi oameni s-au înghesuit cu ocazia „sărbătorii” de Haloween în clubul numit Colectiv la un concert. La un moment dat, datorită aprinderii unor artificii, a izbucnit un incendiu care a cuprins rapid tot localul. Singura ieşire din club nu a putut să fie folosită decât de un număr mic de participanţi, majoritatea suferind arsuri. Unele grave, foarte grave încheiate tragic prin decesul victimelor.

Puţinele cuvinte de mai sus nu pot cuprinde durerea şi indignarea celor ce au pierdut persoane dragi sau a celor care nu vor sa conceapă că aşa ceva se poate întâmpla în Bucureştiul anului 2015.
Dacă durerea este, de felul ei, mai tăcută, indignarea a fost mult mai „vizibilă”: s-a cerut (şi s-a obţinut) demisia primarului de sector şi a guvernului Ponta, manifestările stradale au dus la o întâlnire între Preşedinte şi „reprezentanţii străzii”, s-a cerut o nouă clasă politică, au fost arestaţi patronii clubului, au demisionat şefi de la ISU Bucureşti, s-a criticat BOR şi conducerea ei.
Au fost şi multe dezbateri pe tema sărbătoririi Haloween, s-a discutat şi partea „spirituală” a dramei.

Analizând intensitatea şi rezistenţa în timp a acţiunilor „ieşite” din drama de la clubul Colectiv putem vedea următoarele:
– participarea tinerilor a fost numeroasă
– rezultatele obţinute au fost de natură politică şi s-au concretizat în schimbarea guvernului PSD cu un guvern de tehnocraţi
– s-au dezvăluit câteva fapte de corupţie
– au fost repuse în discuţie şi urgentate câteva legi care erau oricum „pe ţeavă” (cum ar fi interzicerea fumatului în locuri publice)

Dacă mă uit la participarea numeroasă la manifestări şi la rezultatele concrete văd că singurul rezultat palpabil şi durabil a fost schimbarea de guvern.
Să nu credeţi că am ceva împotriva schimbării de guverne sau împotriva schimbării guvernului Ponta.
Dar constat că:
– deşi oamenii aceia au murit într-un club nu a existat nicio acţiune relativ la ce înseamnă clubbing în România (doar s-a constatat că multe nu au inspecţia ISU la zi)
– deşi oamenii care au murit au fost tineri nu a existat nicio analiză a ce înseamnă activităţile generaţiei tinere în România
– deşi drama a avut loc cu ocazia unei pseudo-sărbători nu am văzut nicio analiză serioasă relativ la importul / asimilarea în România a tot felul de „sărbători”

Punând cap-la-cap cele de mai sus ajung la concluzia din titlu:
Drama de la Colectiv scoate în evidenţă drama unei întregi generaţii, drama generaţiei tinere din România!
Şi cum vorbim de generaţia cu cel mai mare potenţial de efort, cu cea mai mare capacitate de a dezvolta energie, generaţia care reprezintă viitorul ţării – lucrurile nu sună bine. Sper să nu am dreptate 😦

1.) O generaţie manipulată
Încep cu acest subiect pentru că sigur este cel mai controversat. Nimănui nu-i place să fie făcut „manipulat”. Cuvântul ăsta e privit ca o jignire pentru că poate însemna „tu spui că eu nu ştiu să gândesc cu capul meu?”.
Dar nu am cum să nu o spun.
Da, una din cauzele dramei de la Colectiv este corupţia.
Dar iată că singurul efect al frumoasei energii ce a dus la manifestările stradale a fost schimbarea guvernului Ponta cu un guvern agreat de preşedintele Johannis.
A rezolvat aceasta problema corupţiei în România?
În mod cert nu.
Însă a dus la o victorie politică a unei părţi asupra părţii adverse.
Asta a fost singura rezultantă a durerii şi indignării din urma tragediei? O victorie politică a lui Johannis? Da, asta a fost.
Şi atunci… nu e vorba de manipulare?
De curiozitate, m-am uitat la primele vreo 100 de comentarii de pe un site de ştiri considerat „neafiliat politic”. Se vorbeşte despre multe subiecte. Despre responsabilitatea patronilor, despre responsabilitatea ISU, sunt mesaje de condoleanţe, unii ăntreabă unde pot dona sânge pentru răniţi.
Există însă un mesaj interesant. El sună cam aşa: „Demisia !!”
Acest mesaj este al doilea în ordinea scrierii. Persoana respectivă a reacţionat rapid după criteriul „a avut loc o tregedie => e momentul să se ceară demisa”. Niciun alt mesaj (din primele vreo sută pe care le-am citit nu vorbeşte de demisie (chiar dacă unii şi-au adus aminte de Oprea). Ba chiar răspunsurile pe care şi le-a atras cel cu „demisia” nu sunt chiar de aprobare (ca să nu zic că a fost făcut „beţiv”).
Cu toate acestea, acest mesaj a devenit lait-motiv în mişcarea de stradă.
Vorbim de un mesaj care a apărut rapid, care nu a strâns defel aprecieri sau suport la cei ce urmăreau evenimentele dar care, cumva, s-a transformat în esenţa manifestărilor de stradă şi a înlocuit practic orice altă idee.
Când? Cum? De ce?
Cui foloseşte???

2.) O generaţie emoţională aflată sub stress informaţional
Într-o lume inundată de informaţii, tinerii nu prea ştiu cum să se descurce. Informaţia este un element extrem de interesant. Pentru că, deşi i se poate ataşa o noţiune de adevăr (adică informaţia poate fi adevărată sau falsă), informaţia este privită mai ales prin „valoarea” ei. Asta înseamnă că, înainte de a avea „valoare de adevăr” informaţia are „valoare de impact”. Nu contează cat de adevărată e o informaţie ci contează cum reacţionează cel ce primeşte informaţia.
Publicitatea este una din marile aplicaţii ale acestei situaţii. Nu contează dacă Coca Cola e o băutură sănătoasă sau nu. Ci câţi vor decide să cumpere acest produs în urma informaţiei transmise în reclamă.
Despre războaiele mediatice ce să mai vorbim? Toţi pun la dispoziţie publicului informaţii… toţi au dreptate!
Internetul (facebook mai ales) e plin de informaţii. Cum ziceam, unele se contrazic flagrant cu altele.
Ce face tânărul pus în faţa unui asemenea flux de date?
Ce concluzii trage?
Astfel, o campanie informaţională este considerată de succes dacă cei ce au primit respectivele informaţii au ajuns EXACT la concluzia DORITĂ de cei ce au lansat campania!
Iar pentru tineri partea emoţională este cea cu „răspuns sigur”!
Nenorocirea de la Colectiv a avut o încărcătură emoţională imensă. Normal. De unde şi reacţia tinerilor…

3.) O generaţie care nu ştie să se distreze
Să nu uităm că nenorocirea a avut loc într-un club. Nu într-o sală de lectură, nu la cineva acasă, nu într-un restaurant, nu într-o bibliotecă, nu într-o biserică, nu la un teatru, nu la o emisiune la TV, nu la un sport. Nu altundeva ci într-un club.
De ce erau acei tineri acolo?
Ca să se distreze, desigur.
Păi nu e normal ca tinerii să se distreze?
Sigur că e normal!
Dar cum? Şi unde?
„Normal” că tinerii se distrează într-un club, la un concert, la un dans.
Serios?
Chiar este „normal”?
Ciudat, dar dacă mă uit la copii mici, 1 an, 2 ani, 3 ani ei înţeleg cu totul altceva prin distracţie. Distracţia lor e alături de familie, poate fi alături de alţi copii în parc sau acasă.
Când începe „distracţia” să includă în mod necesar localuri? Dar muzică tare? Dar alcool? Dar fum de ţigară să-l tai cu cuţitul?
Şi, mai ales, când începe notiunea de „distracţie” să fie asociată cu noaptea? Cu întunericul???
Cred că ştim cu toţii răspunsul: Educaţia. Dacă părinţii nu-i învaţă pe copii să se distreze, alţii se vor ocupa de asta.
Alţii care îşi doresc ca un tânăr să înveţe să se „distreze” noaptea, în fum de ţigară, în zgomot asurzitor, în aburi de alcool sau de alte substanţe „euforice”.
Şi atunci oferă copiilor, adolescenţilor informaţia că asta este „distracţia” că asta este normalitatea din viaţa unui tânăr. Şi că dacă nu te distrezi aşa nu eşti „cool”, nu eşti „modern”, nu eşti… normal…

4.) O generaţie individualistă
Privind doar la numărul mare de tineri ieşiţi în stradă am putea spune că e impresionantă solidaritatea generaţiei tinere. Că iată cum drama unor tineri nu i-a lăsat nepăsători pe colegii lor de generaţie.
Mă tem însă că nu e aşa… Ceea ce a scos tinerii în stradă a fost factorul emoţional. Plus manipularea (vezi primele 2 puncte).
De ce spun asta?
Pentru că, la câteva zile după tragedie, un alt mesaj a circulat pe mediile online. E vorba de un îndemn. Nu de a ieşi în stradă, nu de a cere demisia guvernului ci „haideţi ca în weekend-ul următor să nu ieşim în cluburi în semn de respect faţă de victimele din Colectiv”.
Ce credeţi?
Cât succes a avut îndemnul de a renunţa la „distracţie” pentru o zi?
Comparativ cu îndemnul de a ieşi în stradă şi a cere demisia guvernului Ponta?
Din păcate, educaţia copiilor şi a tinerilor este orientată aproape exclusiv pe individualism. „Mie să-mi meargă bine… Eu să ies în faţă… Mie să mi se dea dreptate… etc”
Da, tinerii se raliază la acţiuni comune… dacă factorul emoţional e bine „exploatat”. Dacă nu… „morţii cu morţii şi vii cu vii”


5.) Aspectul spiritual – o generaţie vulnerabilă pe plan spiritual
Dacă am început cu controversatul subiect „tinerii sunt manipulaţi” o să închei cu unul şi mai controversat: aspectul spiritual al tragediei de la Colectiv.
Subiectul s-a dezbătut. Că Haloween ar fi o sărbătoare satanică şi astfel cei ce au fost la Colectiv au „primit ceea ce au căutat”.
Personal, un om care mă străduiesc să fiu credincios, nu sunt de acord cu această afimraţie.
Şi afirm cu mâna pe inimă că victimele de la Colectiv nu au fost mai păcătoşi decât alţii.
Pentru că un eveniment similar a avut loc şi în timpul cât Iisus a fost în trup pe pământ iar răspunsul Lui a fost limpede:
„În vremea aceea, au venit unii şi au istorisit lui Isus ce se întâmplase unor galileeni, al căror sânge îl amestecase Pilat cu jertfele lor.
„Credeţi voi”, le-a răspuns Isus, „că aceşti galileeni au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi galileeni pentru că au păţit astfel?
Eu vă spun: nu, ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.
Sau acei optsprezece inşi peste care a căzut turnul din Siloam şi i-a omorât, credeţi că au fost mai păcătoşi decât toţi ceilalţi oameni care locuiau în Ierusalim?
Eu vă spun: nu, ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.”
(Evanghelia după Luca, cap.13, vs 1-5)
Repet deci, drama de la Colectiv NU a avut loc pentru că victimele de acolo ar fi fost oameni mai păcătoşi sau mai răi decât alţii aflaţi atunci în alte locuri.
Totuşi, vreau să fiu clar: aspectul spiritual este important. Aşa cum există Dumnezeu, aşa există şi satan. Aşa cum există duhuri slujitoare, aşa există şi duhuri ale răului. Şi un birt unde se sărbătoreşte Haloween şi unde concertează o formaţie care utilizează mesaje de orientare satanistă NU ESTE UN LOC SIGUR!
Satan are două trăsături principale: este un mincinos şi un ucigaş. Şi (încă) mai este „stăpânitorul lumii acesteia”.
De altfel, nu cred că e întâmplător faptul că unii au încercat să deturneze emoţia acestei tragedii spre o răfuială cu BOR! Şi, chiar dacă BOR nu a avut cele mai bune răspunsuri la întrebările tinerilor, agresiunea împotriva BOR a fost (comparativ) mult mai vehementă decât cea împotriva patronilor localului! Curios? Nu chiar…
Generaţia tânără este educată în a refuza sau neglija importanţă aspectului spiritual în viaţa unui om.
Aici apar toate problemele descrise mai sus: Se urmăreşte manipularea tinerilor întru refuzarea valorilor creştine, asistăm la un bombardament informaţional despre pseudo-valori spirituale de la citate venind de la Dalai-Lama până la preamărirea ritualelor dacice, se încearcă ocuparea timpului liber al tinerilor cu distracţii în întuneric şi ameţeală, se pune accent pe individualism şi egocentrism, se încearcă înlocuirea trăirilor spirituale cu emoţii etc.
Se urmăreşte ca generaţia tânără să fie slabă spiritual şi, astfel, vulnerabilă şi uşor de învins.
Soluţia: Tineri, ieşiţi din această „lume”! Nu vă lăsaţi manipulaţi! Nu lăsaţi lumea să vă vândă pseudo-valorile ei! Nu lăsaţi lumea să vă spună cum TREBUIE să vă distraţi! Nu lăsaţi pe nimeni să profite de pe urma energiei voastre!
Întoarceţi-vă la Cel ce dă viaţă!
Întoarceţi-vă la Hristos!

Doamne, ai milă de sufletele tinerilor!
Doamne, ai milă de România!

4 gânduri despre „O dramă COLECTIVă – drama unei generaţii

 1. De acord cu mare parte a impresiilor tale, Claudiu, cu niste mentiuni personale: concertul nu a avut loc de Haloween ci cu o seara inainte, fara tematica de Haloween si fara legatura ce respectiva sarbatoare imprumutata. Concert Rock, as is. Mesajul mult invocatei piese „The day we die” nu are nimic satanist, nici defetist, dimpotriva. Poate fi anarhic daca vrei, dar anarhic in spiritul unor tineri, asa cum am fost si noi la varsta potrivita.
  Cat despre evenimentele de dupa Colectiv, prefer sa simt agitatia tinerilor, cu riscul de a fi deturnata, decat sa vad somnul lor. Si as putea extinde asta la scara societatii. O societate in miscare este o societate interesata, care se implica. Pe termen scurt, poate fi deturnat scopul ei, dar pe termen lung, oamenii invata si cresc. Mai usor pot fi manipulati oamenii din fata televizorului, pana la urma, iar acestia nici nu vor vrea sa iasa in strada. Tinerii cu internetul lor in exces, cu pornografia, cu rockul sau cluburile, cei mai „cu minte”, cei care merg la biserica, toti sunt viitorul nostru. Si ar fi bine sa ii invatam ca toate se fac la vremea lor, incluzand aici excesele.

  1. Nu am scris nimic de mesajul vreunei piese din concert si nici de muzica lor. Personal nu am apreciat niciun curent care mai adauga ceva la „rock” – fie „hard”, fie „metal” fie orice altceva. Si formatia aia nu facea rock ci xxxxx-rock.
   Dar oricum, nu asta e problema si inadins nu am mentionat nimic despre „profilul” formatiei respective.
   Cat despre „concertul nu a avut loc de Haloween” e doar partial adevarat. Clubbing-ul din tot acel weekend a fost organizat sub ideea de Haloween – pentru patroni orice „sarbatoare” e binevenita, e doar un prilej in plus sa-si rotunjeasca veniturile.
   „prefer sa vad agitatia tinerilor decat somnul lor” e o falsa problema, e inca o manipulare. Tinerii vor fi INTOTDEAUNA energici – fizic si psihic nu pot fi altfel! Cu diferente de la om la om, generatia tanara a avut si va avea intotdeauna o gramada de energie de cheltuit – si O VA CHELTUI!
   Tocmai asta e problema: exista o batalie pe energia generatiei tinere. De aceea are o maaaaaare importanta cum, cand si ce invata copiii si tinerii. Daca isi cheltuiesc energia aiurea, da, tinerii vor fi (oricum) niste „nebuni frumosi”, da, unii vor invata din greseli. Si vom avea (cativa) adulti care vor cunoaste deosebire dintre bine si rau dar vor avea mai putina energie sa si faca bine, vom avea (multi) adulti care vor incerca sa traiasca in aceeasi „nebunie frumoasa” ca in tinerete, doar ca frumusetea e dusa, si vom avea o gramada de fapte bune care ar fi fost usor de infaptuit cu acele imense resurse ale generatiei tinere, dar care resurse s-au irosit si au produs doar imbogatirea unui numar limitat de escroci.
   Da, am fost exact la fel in tinerete. Si ce sa fac acuma? Sa ma laud cu excesele de atunci? Ca alte rezultate (ceva serios) e mai greu sa scot din perioada aceea… sa doresc asa ceva tuturor tinerilor de azi??? Nu pot…

 2. Eu as spune ca drama incendiului are mai degraba legatura cu numarul de oameni si dimensiunea spatiului, decat cu specificul activitatilor desfasurate acolo. Cred ca daca tinerii si-ar schimba gusturile si ar lua cu asalt bibliotecile si bisericile, am putea avea drame similare in biblioteci si biserici. Daca nu ma insel, in 1930 undeva in Arges a avut loc un incendiu intr-o biserica, chiar in Vinerea Mare, incediu in urma caruia au murit peste 100 de oameni.

  1. In ultimii zeci de ani notiunea de siguranta in desfasurarea unei activitati („safety”) a capatat tot mai mult continut. Este evident ca normele astea de siguranta erau diferite in 1930 fata de 2015. Adica mult mai sumare.
   Si totusi, in ciuda unor reglementari de „safety” foarte clare, incendiul de la Colectiv a avut loc in 2015 si nu in 1930 (cand normele erau mult mai relaxate ca sa nu zic inexistente).
   Sa comparam deci pere cu pere:
   – in 2015, avand la dispozitie norme de „safety” de nivel european, unde au loc drame?
   – este aceeasi probabilitate (de astfel de drame) in orice loc unde avem acelasi numar de oameni pe metru patrat? Sau conteaza si specificul activitatii?

   Nerespectarea normelor de siguranta este, fara indoiala, un act (macar potential) criminal. Vorbind de acte „criminale”, se nasc alte intrebari:
   – unde si in ce context(e) avem cele mai multe acte de natura criminala?
   – unde si in ce context(e) avem cele mai multe acte de ilegalitate?

   Exceptand ilegalitatile de tip economic (munca la negru, contabilitate dubla, coruptie etc), cred ca acte de violenta (inclusiv crima), furturi, violuri, trafic de substante ilegale si altele asemenea au ca si context trioul noapte – alcool – clubbing (aici incluzand si cele mai nenorocite birturi din cel mai nenorocite sate).
   Altfel spus nu in biblioteci, nu in biserici, nu in activitati la lumina zilei…
   Sau?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s